Polovina britských vojáků chce odejít z armády

Londýn - Výzkum, který si nechalo vypracovat britské ministerstvo obrany, jistě vojenské velitele nepotěšil. Podle výsledků je totiž skoro polovina britských vojáků tak nespokojená se službou, že je připravena z armády odejít. Vojákům vadilo hlavně časté nasazování do služeb, nízký plat a kvalita vybavení a ubytování.

„To, že vojáci chtějí odejít z armády, neznamená, že odejdou okamžitě po návratu z akce dávají výpověď. Jde spíše o to, že po skončení jejich kontraktu, který je na několik let, už ho nechtějí prodlužovat. Výzkum tedy nenaznačuje, že by se britská armáda rozpadala,“ říká spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka. 

Výzkumu se zúčastnilo asi 9 000 příslušníků britské pěchoty, námořnictva i letectva. Z armády by rádo odešlo 47 procent příslušníků pozemních vojsk a královského námořnictva a pravidelně o tom uvažuje 44 procent členů letectva. Mnoho vojáků má pocit pracovního přetížení, 36 procentům vadí časté odloučení od rodiny a přátel.

Vojáci se měli vyjádřit i k morálce ve svých jednotkách. Nejhorší prý je v letectvu a námořnictvu, kde ji za špatnou nebo velmi špatnou označilo 72, respektive 64 procent účastníků průzkumu.

Ministr obrany: Na ubytování dáme přes osm miliard

Hrdost na to, že slouží Velké Británii, ale u vojáků zůstala vysoká: 93 procent důstojníků a 76 procent vojáků řeklo, že je pyšných, že brání svoji zemi.

Na výsledky výzkumu už reagoval ministr obrany Derek Twigg s tím, že od té doby, co byly vojákům kladeny otázky, už ministerstvo provedlo řadu důležitých změn. Chystá se například investovat 8,4 miliardy liber na zlepšení ubytování vojáků.

Britská armáda má 101 800 vojáků. Nejpočetnější zastoupení má v Afghánistánu (7 800 mužů) a v Iráku (4 000 mužů). List The Sunday Telegraph v červnu napsal, že víc než 10 000 britských vojáků není bojeschopných. Británie přitom chce svůj kontingent v Afghánistánu posílit o 230 dalších lidí.

Výsledky výzkumu

  • 40 % vojáků je nespokojeno s ubytováním
  • 37 % se nelíbí časté nasazování do boje
  • 59 % považuje morálku v armádě za nízkou
  • 59 % je spokojeno se svou prací
  • 76 % vojáků je hrdých na to, že slouží vlasti