Riceová vzkazuje: Nebudeme váhat bránit naše spojence. Írán dál zkouší rakety

Tbilisi - Condoleezza Riceová na dnešní návštěvě gruzínské metropole poslala ostrý vzkaz Íránu: "Bereme velmi, velmi vážně naše závazky pomáhat našim spojencům bránit se a nikoho by to nemělo překvapovat." Prohlášení přichází v den, kdy íránská televize zveřejnila zprávu, že země pokračuje v testech svých raket.

„Nejvýznamnější událostí třetího dne manévrů Velký Prorok v Perském zálivu bylo odpálení raket typu země-moře a země-země, i střel moře-země,“ stojí ve zprávě. Televize dodává, že rakety mají „speciální schopnosti“.

Írán ve středu odzkoušel devět raket středního a dlouhého doletu typu země-země, včetně nové balistické rakety Šaháb-3, která je údajně schopná zasáhnout třeba balkánské země. V rámci manévrů íránské revoluční gardy bylo údajně odpáleno i torpédo Hút. To bylo testováno v dubnu 2006 a je označováno za mimořádně rychlou zbraň, schopnou zasáhnout nepřátelské ponorky.

Condoleezza Riceová:

„Nebudeme váhat bránit zájmy naše a našich spojenců. Nikoho by to nemělo překvapovat.“

Při svém dnešním prohlášení Riceová prohlásila, že „je čas, aby se Írán postavil na správnou stranu světového společenství“.

Ve středu Írán odzkoušel devět raket dlouhého a středního doletu typu země-země. Použita byla i nová balistická raketa Šaháb-3, která je prý schopná zasáhnout například balkánské země. 

Po schůzce s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim vyzvala Rusko, aby nepřispívalo k napětí v gruzínských separatistických regionech Abcházii a Jižní Osetii, ale naopak ho pomohlo vyřešit. „Řekla jsem to Rusům veřejně, říkám to i soukromě, násilí musí být zastaveno,“ řekla šéfka americké diplomacie. Ministryně dodala, že bude usilovat o jednání na vysoké úrovni zaměřené na mírové vyřešení problému Abcházie a Jižní Osetie, které se odtrhly od Gruzie.