Srebrenické matky se rozsudku jen tak nedočkají

Haag - Skupina nazvaná Srebrenické matky, která žaluje OSN za to, že nizozemští vojáci jednotek OSN nezabránili srbským silám v masakru více než 8 tisíc bosenských Muslimů v roce 1995, se rozsudku jen tak nedočká. Nizozemský městský soud dnes totiž prohlásil, že není kompetentní, aby rozhodoval o civilních žalobách proti OSN, které podali lidé, kteří přežili masakr v bosenské Srebrenici. Ve zdůvodnění soud uvedl, že imunita orgánů OSN znamená, že nepodléhá žádnému národnímu soudu.

Obhájci obětí se proti rozhodnutí městského soudu v Haagu odvolají. Kauza by se mohla nyní dostat k Evropskému soudu pro lidská práva při Radě Evropy.

Masakr ve Srebrenici Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii označil za genocidu. Příslušníci nizozemských modrých přileb, kteří měli od Rady bezpečnosti OSN mandát k ochraně civilních bosenských uprchlíků ve Srebrenici, byli podle dobových svědectví velmi slabě vyzbrojeni, aby mohli odolat nátlaku Srbů, kteří enklávu v červenci 1995 ovládli.

Podle žaloby Srebrenických matek, které zastupují asi 6 tisíc lidí, co masakr přežili, a také deset vdov, které v Srebrenici ztratily manžely, jsou OSN a Nizozemsko za masakr spoluodpovědné.

Justiční palác v Haagu
Zdroj: ČT24