Sarkozyho účast na zahajovacím ceremoniálu LOH v Pekingu vzbudila v EP nevoli

Štrasburk - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní předsedá Radě EU, zažil velice emotivní vystoupení europoslance za zelené Daniela Johna-Bendita. Ten po skončení prezidentova projevu, ve kterém Sarkozy nastínil možná řešení institucionální krize EU a vypočítal priority francouzského předsednictví, zvýšeným hlasem napomenul svého prezidenta, že jeho účast na zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Pekingu opravdu není vhodná.

Sarkozy se před europoslanci snažil obhajovat svoje rozhodnutí zúčastnit se zahajovacího ceremoniálu letní olympiády v Pekingu. Prý mu k tomu daly souhlas všechny členské státy „sedmadvacítky“.

Všichni představitelé EU se ale do Pekingu nehrnou. Například předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering dal už dříve velmi jasně najevo, že do Pekingu nepojede.

Europoslanec Daniel John-Bendit prohlásil, že až bude jednou Nicolas Sarkozy redigovat svoje memoáry, bude litovat, že do Pekingu jel.

Daniel John-Bendit

„Na ceremoniálu půjdete na recepci s čínským prezidentem. Dobrou chuť! Já bych myslel na všechny vězně, kteří dřepí v čínských věznicích!“

John-Bendit dal najevo své rozčarování, že Sarkozy propásl skvělou příležitost, kdy mohl říci: Nebudu se účastnit maškarády čínské komunistické strany!

Sarkozy mu okamžitě odpověděl, že lidská práva se neprosazují tak, že se poníží Čína. Ještě před tímto incidentem v Evropském parlamentu se přitom francouzský prezident ohradil proti vystoupení čínského velvyslance v Paříži, který varoval před případným setkáním Sarkozyho s dalajlamou.

Nicolas Sarkozy:

„Čína mi nemá co organizovat můj diář.“

Dalajlama má přijet do Francie a čínský velvyslanec varoval, že případné setkání prezidenta s duchovním vůdcem Tibetu bude mít vážné důsledky pro čínsko-francouzské vztahy.

Sarkozy na to reagoval slovy, že jsou některé věci, které Čína evropským zemím nesmí říkat. „Já bych některé věci Číně neřekl, protože si myslím, že si zaslouží respekt.“