Vezmeme otisky prstů všem, navrhuje italský ministr obrany

Řím - Italský ministr obrany Ignazio La Russa navrhl, aby úřady preventivně odebraly otisky prstů všem Italům. Podle něj by se tak zabránilo obviněním z rasismu, která si Itálie vysloužila od Evropského parlamentu za to, že sbírá otisky prstů tamních Romů.

Italské úřady k tomu přikročily údajně proto, aby zjistily, kolik Romů v Itálii žije a kdo z nich nelegálně. Podle odhadů jich žije v Itálii asi 160 tisíc, nicméně může to být i o 100 tisíc více. Vláda Silvia Berlusconiho viní Romy, z nichž řada žije v bídných podmínkách v táborech, z mnoha trestných činů, které páchají ilegální migranti.

„Rezoluce, kterou Evropský parlament přijal ve čtvrtek a která italskou vládu vyzývá, aby přestala tímto způsobem evidovat kočovníky včetně jejich dětí, mi je k smíchu,“ prohlásil La Russa v rozhovoru pro římský deník Il Messaggero. Podle ministra chce vláda „vrátit čest“ dětem, které jsou obětí obchodu s lidmi a někdy i s lidskými orgány. Snímání otisků prstů považuje ministr za prostředek, jak dát Romům identitu a práva.

Ministr vnitra Roberto Maroni už ve čtvrtek upozornil, že italská vláda se sčítáním Romů nepřestane, neboť to umožní chránit romské děti před zneužitím, například pro žebrotu, a umožní zajistit jim školní vzdělání.