Írán prý upravil fotografii z raketových testů

Washington - Írán počítačově upravil fotografii, kterou dokumentoval středeční test raket dlouhého a středního doletu. Tvrdí to podle agentury AP expert na mezinárodní vztahy Mark Fitzpatrick a také odborníci na počítačovou animaci. Dodatečná úprava snímku měla zamaskovat skutečnost, že jedna ze střel selhala.

Ředitel Programu pro nešíření atomových zbraní Mark Fitzpatrick, který působí při Mezinárodním institutu strategických studií v Londýně, svůj názor opírá o zveřejněné fotografie raketové zkoušky. Snímek, který ve středu na svých internetových stránkách zveřejnily íránské revoluční gardy, zachycuje čtveřici střel v momentě odpalu z neznámého místa v poušti.

Gardy uvedly, že součástí testu bylo devět raket typu země-země, včetně nové balistické rakety Šaháb-3 (Létavice), která je údajně s to zasáhnout cíl vzdálený až 2000 kilometrů. Jenže ta samá fotografie zveřejněná íránskou tiskovou agenturou Sepah News ukazuje pouze tři odpálené rakety. Čtvrtá stojí nehybně na odpalovacím vozidle.

Fitzpartick, který měl dříve na americkém ministerstvu obrany na starosti kontrolu zbraní, je přesvědčen, že snímek byl počítačově upraven, aby nevyšlo najevo, že střela nefungovala, jak měla.

Podobně se vyjádřili i odborníci na počítačovou animaci, kteří podotýkají, že oblaka prachu a plameny šlehající od údajné čtvrté odpálené rakety jsou podle nich skoro identické s doprovodnými jevy u jiné ze střel na snímku. Jsou proto přesvědčeni, že byly jednoduše zkopírovány, a to navíc dost amatérsky.

Americké tajné služby navíc upozorňují, že raketové testy Íránu, které byly součástí několikadenních vojenských manévrů v Perském zálivu, nebyly tak rozsáhlé, jak je Teherán v předchozích dvou dnech líčil.

Teherán nové testy raket, schopných zasáhnout Izrael, ale i Balkán, oznámil den po podpisu česko-americké smlouvy o výstavbě radaru protiraketové obrany USA na území ČR, který má být namířen právě proti hrozbě útoku ze strany Íránu.

Vysloužil si za to ostrou kritiku od západních zemí a zejména Spojených států, které Teherán vyzvaly k bezodkladnému zastavení výroby a zkoušek raket středního a dlouhého doletu, jejichž vývoj označily za porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN.