Rusko chce stažení gruzínských jednotek z Abcházie

Moskva/Tbilisi - Rusko dnes oznámilo, že trvá na stažení gruzínských jednotek z Abcházie a na tom, aby se Gruzie zavázala, že proti separatistickým regionům Abcházii a Jižní Osetii nepoužije sílu. Gruzie naopak požádala o naléhavé svolání Rady bezpečnosti OSN, aby se zabývala situací v regionu. Podle gruzínského ministerstva zahraničí přípravy na setkání ruského a gruzínského prezidenta ustaly a kontakty jsou přerušeny.

Nátlak ruského ministerstva zahraničí na Gruzii přichází den poté, co americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ve čtvrtek na návštěvě Gruzie vyzvala Rusko, aby nepřispívalo k napětí v gruzínských separatistických regionech Abcházii a Jižní Osetii, ale naopak ho pomohlo vyřešit. USA daly několikrát jasně najevo, že ve sporu Ruska a Gruzie stojí jasně na straně Tbilisi.

Ruské ministerstvo vzkázalo, že řešení konfliktů v Abcházii a Jižní Osetii může být nalezeno pouze po té, co Gruzie neodkladně podepíše dokumenty o nepoužití síly a v případě Abcházie to musí být doprovázeno stažením gruzínských jednotek z Kodorské soutěsky.

Kodorská soutěska leží na jihu Abcházie, asi 25 kilometrů od metropole Suchumi. Je to vlastně vstupní brána do provincie. Je to také dosud jediné území, které není plně v rukou takzvané abchazské vlády, kterou mezinárodně nikdy nikdo neuznal, dokonce ani Rusko ne. To mu ale nebrání v tom, aby separatisty v obou regionech dlouhodobě především hospodářsky nepodporovalo.

Gruzie zatím na ruské prohlášení nereagovala, ale je jisté, že ho odmítne. Abcházie a Jižní Osetie, které se odtrhly od Gruzie po válkách na přelomu 90. let, leží uvnitř Gruzie a její prezident Saakašvili často opakuje, že navrácení vzpurných regionů pod ústřední gruzínskou správu považuje za prioritu své politiky.

Rusko ve čtvrtek přiznalo, že čtyři jeho letouny pronikly do Gruzie v prostoru Jižní Osetie. Agentura AP k tomu dnes poznamenala, že ruské letouny přelétaly nad separatistickou Jižní Osetií v době, kdy v Tbilisi byla na návštěvě americká ministryně zahraničí.

Gruzínský parlament dnes jednomyslně přijal usnesení, ve kterém vyzval vlády ve světě, aby „odsoudily ruské agresivní akce a podpořily gruzínské mírové návrhy na řešení konfliktu“.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se zase sešel s vůdcem jihoosetských separatistů. Po schůzce prohlásil, že doufá, že Tbilisi podnikne kroky k uklidnění situace.