Sankcí od OSN se Mugabe zatím bát nemusí - Rusko a Čína návrh vetovaly

New York - Radou bezpečnosti OSN neprošly sankce proti zimbabwskému režimu prezidenta Mugabeho. Rezoluci vetovalo Rusko a Čína. Obsahovala embargo na dovoz zbraní a finanční i cestovní omezení pro Roberta Mugabeho a 13 představitelů jeho režimu. Opatření mělo být odvetou za zmanipulované červnové prezidentské volby. Mugabe v nich vyhrál, opozice se jich kvůli násilnostem nezúčastnila. Zimbabwská vláda zemím, které rezoluci zablokovaly, poděkovala.

„Chceme poděkovat zemím, které nás v OSN podpořily, a říci jim, že je nezklameme a že si vyřešíme své problémy sami,“ reagoval na veto zimbabwský ministr informací Sikhoanyiso Ndlovu. „Děkujeme jihoafrickému prezidentu Thabu Mbekimu, který prokázal, že je skvělým lídrem, protože neustoupil mezinárodnímu tlaku a západním machinacím vedeným Velkou Británií a Spojenými státy,“ dodal.

Přijetí rezoluce by vyžadovalo souhlas nejméně devíti z 15 členů rady, proti ale nesmí hlasovat některý z pěti stálých členů, kteří mají právo veta. K nim vedle Čína a Ruska patří také Francie, Británie a USA. Západním diplomatům se ale nepodařilo Čínu a Rusko přemluvit, aby se hlasování alespoň zdržely. Proti hlasovaly také Jihoafrická republika, Libye a Vietnam. Indonésie se zdržela.

Rusko zdůvodňuje:

Sankce OSN by vytvořily nebezpečený precedens a otevřely cestu k zasahování do vnitřních záležitostí států, což by porušovalo Chartu OSN.

Těchto šest zemí se zásadně staví proti tomu, aby se Rada bezpečnosti OSN situací v Zimbabwe vůbec zabývala. Zdůrazňují, že situace v této zemi na jihu Afriky nepředstavuje žádné ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti. Zásah mezinárodního společenství by podle nich mohl navíc zmařit citlivá jednání mezi soupeřícími tábory, která ve čtvrtek začala v Pretorii pod záštitou Jihoafrické republiky.

Zvláště Rusko za veto kritizovaly Spojené státy, které Moskvu obvinily z nečekaného obratu. Se sankcemi Rusko na summitu G8 v Japonsku v podstatě souhlasilo.