Ceny SMS ze zahraničí se v zemích EU zřejmě sníží

Brusel - Evropská komise v úterý zřejmě začne připravovat cestu ke zlevnění SMS posílaných ze zahraničí. Regulace cen by se výhledově měla týkat i dalších datových služeb, které zákazníci mobilních operátorů rovněž využívají při svých zahraničních cestách. Samotný návrh nařízení, které musejí schválit členské státy Evropské unie, se má "na stole" objevit v září.

Za regulací SMS ze zahraničí stojí eurokomisařka Viviane Redingová, která prohlásila, že ji k přípravě opatření donutili sami operátoři. Nevyslyšeli její varování, nesnížili ceny, a tak je k tomu donutí Evropská unie.

Telekomunikační společnosti měly ceny snížit do července. Redingová ale tvrdí, že jejich snaha nebyla dostatečná. „Viděla jsem čísla, která zveřejnila asociace mobilních operátorů, a průměrná cena SMS zprávy posílané ze zahraničí se od ledna snížila z 29 eurocentů (což je asi 7,1 koruny) na 28 eurocentů (asi 6,8 koruny). To na mě tedy rozhodně dojem neudělalo,“ uvedla v červnu na zasedání ministrů telekomunikací EU. Ceny textových zpráv by měly být podle představ EK ani ne poloviční.

Operátoři v Česku podle svých sdělení letos cenu za posílání dat a SMS ze zahraničí snížili, a to o desítky procent. Podle mluvčího Telefóniky O2 Martina Žabky by se EU měla snažit regulovat poplatky účtované mezi jednotlivými sítěmi a ne koncové ceny. Mezioperátorské poplatky se podle něj stejně nakonec v koncových cenách projeví.

Ceny SMS není jedinou věcí, která se bude při telefonování z mobilních telefonů v zahraničí měnit. EU už loni nařídila mobilním operátorům, aby zlevnili hovory ze zahraničí, takzvaný roaming.

Vytvořila speciální eurotarif, který má strop cen jak odchozích, tak příchozích hovorů. Tato regulace má ovšem platit jen tři roky, přičemž v srpnu vstoupí její platnost do druhého roku.