Evropou se přehnala bouře a vyžádala si i oběti

Varšava - V Polsku řádila silná bouře, která se o víkendu přehnala přes jižní Evropu i Českou republiku. V Polsku napáchala největší škody na západě a východě země. Na rozdíl od Rakouska a Itálie si ale bouřky nevyžádaly žádné oběti.

Zatopené sklepy a přízemí, ulice připomínající řeky. Středopolská Lodž se ocitla pod vodou. Zátopy ve městě způsobily přívalové deště, které nestačila pobrat kanalizace. Na některých místech padaly kroupy velké jako křepelčí vajíčka. Silný vichr navíc lámal stromy. Hasiči měli napilno, hlásili přes sedmdesát výjezdů. V Katovicích museli i hasit, blesk tam zapálil střechu staré vodárenské věže.

Polsko je poslední evropská země v řadě, kterou průtrže zasáhly. Na italsko-švýcarských hranicích už o víkendu způsobily lijáky sesuvy půdy. Z horských vesnic museli záchranáři evakuovat tři sta lidí. Domům hrozilo zavalení bahnem. Špatné počasí si vybralo i daň na životech. Na severu Itálie zahynuli tři lidé, v Rakousku zabil muže vyvrácený strom. U slovenské Žiliny přišla o život matka s dítětem, podle všeho po zásahu bleskem.