Italská televize: Romové nutí své děti žebrat a krást

Řím - Italská televize odvysílala před dvěma dny záběry romských dětí, které jejich rodiče nutí žebrat nebo krást. Smyslem nynějšího kontroverzního opatření, kdy italská vláda snímá tamním Romům otisky prstů, je proto mimo jiné identifikovat především rodiče takových dětí, odebrat jim rodičovské právo a děti poslat do dětských domovů či jiných institucí.

Italské úřady ke snímání otisků přikročily proto, aby zjistily, kolik Romů v Itálii žije a kdo z nich nelegálně. Podle odhadů jich je v Itálii asi 160 tisíc, může to ale být i o 100 tisíc více. Vláda Silvia Berlusconiho viní Romy, z nichž řada žije v bídných podmínkách v táborech na předměstích, z mnoha trestných činů, které páchají ilegální migranti.

Evropský parlament minulý týden rezolucí Itálii vyzval, aby s odebíráním otisků Romům přestala. Poslanci požadují, aby Evropská komise přezkoumala, jestli italské úřady neporušují úmluvu o lidských právech a Romy nediskriminují. Italský ministr vnitra Roberto Maroni ale upozornil, že vláda se sčítáním Romů nepřestane, neboť to umožní chránit romské děti před zneužitím a umožní zajistit jim školní vzdělání.

Redaktor RAI Josef Kašpar dodává, že Berlusconiho vláda, která do voleb šla i s programem boje proti ilegální imigraci, se v tomto směru těší velké podpoře obyvatelstva, byť se i v Itálii objevují protesty proti rasovému aspektu nového opatření. Italský ministr obrany Ignazio La Russa v této souvislosti minulý týden navrhl, aby úřady preventivně odebraly otisky prstů všem Italům. Podle něj by se tak zabránilo obviněním z rasismu.

Počet Romů se v Itálii v posledních 15 letech zásadně zvýšil, neboť na Apeninský poloostrov přišla řada lidí z bývalé Jugoslávie a Rumunska. Současně s tím stoupla i drobná kriminalita, především krádeže.