Na kambodžské území u sporného chrámu prý pronikli thajští vojáci

Phnompenh - Asi 40 thajských vojáků proniklo na území Kambodže poblíž známého chrámu Preah Vihear, který mezi oběma státy vyvolává spory. Prohlásil to dnes správce chrámu Hang Soth. Thajská armáda to ihned popřela. Kambodžský ministr obrany posléze oznámil propuštění tří thajských aktivistů, jejichž zadržení bylo příčinou celého incidentu. Dobře zachovalý hinduistický chrám Preah Vihear pochází z první poloviny 11. století. Před týdnem byl zařazen na seznam světového kulturního a přírodního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), což vyvolalo protesty v Thajsku.

Thajsko si totiž na území kolem chrámu stále dělá nárok, přestože Mezinárodní soudní dvůr OSN v roce 1962 přiřkl chrám i území kolem Kambodži.

Kambodža koncem června uzavřela hranice v okolí chrámu poté, co v Thajsku propukly protesty kvůli zařazení chrámu na seznam UNESCO. K dnešnímu incidentu došlo poté, co Kambodža zatkla tři thajské aktivisty, kteří překročili hranici, přelezli plot kolem chrámu a snažili se na něm vztyčit thajskou vlajku.