Dcery Iráku chtějí zabránit sebevražedným útokům

Al-Abará/Praha - Několik desítek iráckých žen ve městě al-Abará slavnostně ukončilo bezpečnostní výcvik a staly se členkami skupiny Dcery Iráku. Ty chtějí zabránit sebevražedným útokům, ke kterým dochází v Iráku téměř denně. Podle politologa Marka Čejky ale jedna organizace podobným atentátům nezabrání.

Cílem skupiny Dcery Iráku, ke které se v neděli po ukončení výcviku přičlenilo dalších 70 žen, je zabránit sebevražedným útokům, především žen. Členkami Dcer Iráku jsou převážně vdovy po iráckých policistech, kteří přišli o život právě při sebevražedných útocích. Sebevražedné atentátnice od začátku roku udeřily v Iráku hned devětkrát. Odhalení těchto útočnic ještě před výbuchem je přitom velmi těžké, neboť v Iráku není mužům dovoleno prohledávat ženy.

Na čtyřdenním kurzu se ženy učily vyhledávat zbraně a výbušniny v automobilech i u osob. Vycvičené Dcery Iráku pomohou iráckým bezpečnostním silám prohledávat právě ženy podezřelé ze sebevražedných atentátů. Podle vedoucí výcviku se ženy zpočátku styděly, pak je ale začal trénink bavit a plně se mu věnovaly.

Čejka: Jedna organizace útokům nezabrání

Sebevražedné atentáty jsou za posledních pět let v Iráku téměř na denním pořádku. „Bránit se atentátům je těžké. K tomu, aby k sebevražedným útokům v Iráku nedocházelo, tato jedna organizace nezabrání,“ namítá politolog Marek Čejka.

Důležité je podle něj předcházet příčinám terorismu. „Je potřeba se podívat na to, proč k útokům dochází. To má řadu příčin, někdy je to náboženství, někdy nacionalismus, někdy vojenská okupace. Někdy to může být i zoufalství a jsou i případy, že to bylo způsobeno špatným duševním stavem atentátníků,“ popisuje ve Studiu ČT24 Marek Čejka.

A zdá se, že neutěšená situace v Iráku nemá vyhlídku na rychlé řešení. V Iráku existuje celá řada skupin, které taktiku sebevražedných útoků často využívají. Jedna z nejvýznamnějších je al-Káida, která má v oblasti ještě stále silný vliv. Ke stabilizaci Iráku by podle Čejky možná částečně mohlo pomoci dopadení vůdců této organizace. Úplné vymýcení sebevražedných atentátů ale podle Čejky bude trvat dlouho.

Marek Čejka: \"Je třeba se podívat na to, proč k útokům dochází.\"
Zdroj: ČT24