Španělský parlament řekl ANO Lisabonské smlouvě

Madrid - Španělský parlament dokončil ratifikaci Lisabonské smlouvy. Reformní smlouvu Evropské unie, kterou už na konci června podpořila dolní sněmovna, dnes schválila horní komora zákonodárců. Pro dokument hlasovala výrazná většina senátorů, a to jak z vládnoucí socialistické strany, tak opoziční lidovci.

Španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos hlasování v senátu dokonce s poukazem na irské NE označil za historický okamžik. A to i navzdory otázkám, které ještě zbývá vyřešit. Lisabonská smlouva je podle evropských státníků a diplomatů nezbytná pro další rozšiřování EU.

Dolní komora španělského parlamentu už smlouvu schválila 26. června. Pod dokument ještě musí připojit podpis král Juan Carlos, což lze ovšem považovat za formalitu. Španělské sdělovací prostředky informovaly, že panovník by měl dokument podepsat ještě tento týden.

Španělsko se tak stalo 23. členskou zemí unie, která reformní smlouvu ratifikovala. Aby lisabonská smlouva nabyla platnosti, musí ji odsouhlasit všech 27 členů unie. Po dnešním španělském ANO chybí souhlas zákonodárců v posledních čtyřech zemích včetně České republiky.

V České republice se čeká na názor ústavního soudu a zákonodárci budou o smlouvě hlasovat teprve poté, co soud zveřejní svůj nález. Prezident Václav Klaus ale po irském odmítnutí s pokračováním ratifikace lisabonské smlouvy nadále nesouhlasí.

Názor nezměnil ani po dnešní schůzce s představiteli vlády, která se týkala zahraniční politiky a přípravy českého předsednictví EU, řekl novinářům prezidentův kancléř Jiří Weigl.

Kromě ČR ještě o lisabonské smlouvě nehlasovali zákonodárci ve Švédsku a Itálii. Předseda italské Poslanecké sněmovny Gianfranco Fini dnes ale v Římě ujistil předsedu Evropské komise Josého Barrosa, že italský parlament dokument schválí ještě před letními prázdninami, tedy zřejmě tento měsíc.

Nicolas Sarkozy:

„Irové budou muset znovu hlasovat.“

Také polský prezident Lech Kaczyński v posledních dnech vyslal vedení EU signál, že Polsko nebude ratifikaci bránit. Datum, kdy prezident podepíše text, ale není známo.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy jako zástupce nynější předsednické země EU dnes vyjádřil přesvědčení, že Irsko bude muset referendum ke smlouvě zopakovat. Zdůraznil přitom, že bude vetovat jakékoli rozšiřování unie, dokud nevzniknou její nové instituce. Sarkozy se do Irska chystá 21. července.