Pan Ki-mun vyzval Súdán ke spolupráci

Berlín - Generální tajemník Pan Ki-mun dnes v Berlíně vyzval Súdán k plné spolupráci s mezinárodním společenstvím a k ochraně civilních humanitárních pracovníků na jeho území. Po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou tak reagoval na hrozby násilím, které ze Súdánu zaznívají poté, co v pondělí Mezinárodní trestní tribunál v Haagu uvedl do chodu proceduru vydání zatykače na súdánského prezidenta Umara Hasana Bašíra.

Pan Ki-mun vyzval Súdán k plné spolupráci s mezinárodním společenstvím. Súdánský viceprezident Alí Usmán Muhammad Táhá přitom soudní pravomoc Haagského tribunálu odmítá, protože vraždění v provincii Dárfúr podle něj začalo dávno před tím, než současný prezident nastoupil do funkce. Podle Táhy Bašír na genocidě nenese žádnou vinu. V Chártúmu protestují tisíce lidí proti tomu, že Mezinárodní trestní tribunál viní prezidenta z genocidy v Dárfúru.

Hlavní prokurátor Haagského tribunálu Luie Morena-Ocampa obvinil Bašíra za krvavé potlačování nearabského obyvatelstva. Reakce přišla okamžitě: Súdán vydání Bašíra odmítá a některé provincie vyzývají ke „svaté válce proti Západu“.

Generální tajemník OSN dal v reakci na to jasně najevo, že Súdán musí zajistit, aby se „mírové operace Organizace spojených národů odehrávaly v dobrých podmínkách“ a aby byla rovněž chráněna „činnost 16 tisíc mezinárodních humanitárních pomocníků, kteří se starají o více než čtyři miliony uprchlíků a lidí vyhnaných z domovů.“

OSN dnes začala evakuovat pomocný personál ze súdánského Dárfúru, protože nevěří ujištění o tom, že Chartúm bude nadále zajišťovat ochranu pracovníkům mezinárodních misí.