Německo: Práce jen pro vzdělané

Berlín - Německá vláda schválila uvolnění pracovního trhu pro vysokoškolsky vzdělané odborníky z novějších členských zemí EU včetně Česka, Polska či Slovenska. Schválená koncepce pracovní migrace ale rovněž předpokládá prodloužení ochrany německého pracovního trhu o další dva roky do konce dubna 2011. Klíčové body plánu, který vypracovali ministři práce a vnitra Olaf Scholz a Wolfgang Schäuble, ještě musí být zapracovány do návrhu příslušného zákona. Ten bude předložen ke schválení parlamentu.

Na základě „akčního plánu“ pracovní migrace a získávání odborníků německá vláda od 1. ledna 2009 odstranila byrokratické překážky pro vysokoškolsky vzdělané uchazeče o práci ze zemí, které se staly členy EU v roce 2004.

Osmistránkový „akční plán“ k zamezení úbytku odborníků má Německu zajistit vysoce kvalifikované pracovníky ze zahraničí. Pád byrokratických překážek se týká vysokoškoláků z východní části EU, tedy ČR, Slovenska, Polska, Maďarska, tří pobaltských států a Slovinska.

Tito uchazeči o zaměstnání v Německu už nebudou muset čekat na potvrzení, že o se dané pracovní místo neuchází zájemce z Německa nebo jiné „západní“ země EU.

Podle Jana Bílka z personální agentury Robert Half international, se však čeští vysokoškoláci do Německa nepohrnou. „Ti, kteří chtěli pracovat v Německu a splňují podmínky pro to, aby byli zajímaví pro německý pracovní trh, si tam už cestu našli a už tam dnes pracují. Takže příliš velký zájem z naší strany nečekám, byť německé firmy by byly určitě rády, pokud by ten zájem byl,“ míní.

Byrokratické překážky budou i v období od května 2009 do konce dubna 2011 platit pro levné pracovní síly a nekvalifikované pracovníky z východní části EU. Německo totiž chce jako jedna z mála zemí využít i posledního dvouletého období, po které EU umožňuje „starým“ členským státům chránit jejich pracovní trhy. Poté, co se pro pracovníky z osmi zemí východní části EU otevřela k 1. červenci Francie, chrání svůj pracovní trh už jen tři státy - Německo, Rakousko a Belgie.

Lidé bez vysokoškolského vzdělání si počkají na ukončení takzvaného přechodného období do roku 2011, výjimky se ale budou týkat sezonních zaměstnanců nebo špičkových pracovníků s platem vyšším než 63 500 eur ročně.

„Německé podniky nejsou spokojeny, šéf hospodářské komory viní vládu ze zbabělosti, protože třeba Velká Británie z uvolnění svého trhu profitovala,“ představila atmosféru Berlína zpravodajka ČT Hana Scharffová. Dnes chybí v Německu nejméně 4000 kvalifikovaných pracovníků.

Vydáno pod