Podezřelý Rakušan je možná na Slovensku

Vídeň - Rakouský občan Josef Branis podezřelý ze zastřelení čtyř svých příbuzných nedaleko Vídně je na útěku. Rakouská rozhlasová stanice ORF informovala, že Branis utekl na Slovensko. Policejní zdroje to ale zatím nepotvrdily. Nicméně na včerejší tiskové konferenci jeho možný pobyt na Slovensku nepřímo potvrdili ministři vnitra obou zemí, tedy Rakouska a Slovenska, když přiznali, že obě země na vyšetřování ohledně jeho osoby spolupracují.

Tisková konference slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka a jeho rakouské kolegyně Marie Fekterové se přitom týkala spolupráce v rámci Schengenu a zavádění eura.

Slovensko potřebuje eurobankovky, které mu půjčí Evropská centrální banka prostřednictvím rakouské národní banky. Převoz peněz v celkové hodnotě 7 miliard eur, tedy asi 211 miliard slovenských korun, budou zabezpečovat slovenské a rakouské speciální jednotky a Národní banka Slovenska.

Po vzájemném jednání o tom informovali slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák a jeho rakouská resortní kolegyně Maria Fekterová. Na naléhání novinářů se oba ministři vnitra také krátce vyjádřili k uprchlému podezřelému. Podle zpravodaje ČT Jana Moláčka tak nepřímo potvrdili, že Rakušan Branis, který velmi dobře mluví slovensky, se teď vyskytuje na Slovensku. Některá média ale spekulují, že muž už Slovensko opustil.