Irák převzal kontrolu nad další provincií

Bagdád - Americká armáda předala iráckým úřadům kontrolu nad provincií Kádisíja. Bagdád tak zajišťuje bezpečnost bez cizí pomoci už na více než polovině vlastního území. Irácká vláda doufá, že do konce roku převezme kontrolu nad celou zemí.

Kádisíja je z osmnácti iráckých provincií desátou, kde už má odpovědnost za bezpečnost bagdádská vláda. Zatím jde jen o šíitské a kurdské oblasti. Na slavnostním převzetí provincie z rukou mezinárodních sil ve správním středisku Díváníja ale zaznělo přání, aby mezinárodní jednotky předaly kontrolu nad všemi provinciemi Iráčanům ještě letos.

Šéf sboru náčelníků štábů americké armády, admirál Mike Mullen, dnes uvedl, že zřejmě bude moci na podzim doporučit další stahování amerických vojáků z Iráku. Mullen se podle svých slov během nedávné cesty do Iráku přesvědčil, že tamní bezpečnostní podmínky se zlepšily víc, než očekával.

V zemi stále dochází ke sporadickým pumovým útokům - poslední v úterý v Bákubě zabil 35 armádních rekrutů. Celková situace se ale zlepšila po jarní irácko-americké ofenzívě proti povstalcům v Basře, Bagdádu a dalších městech. Premiér Núrí Málikí mluví o potřebě určit časový plán odchodu amerických vojáků.

USA měly v Iráku donedávna na 170 000 vojáků. Letos začaly stahovat ty, kteří byli loni vysláni jako posily, aby zklidnili násilí v Bagdádu. Počet Američanů v Iráku nyní klesl na asi 150 000 lidí. Podle amerických vojenských velitelů současná situace v Iráku vypadá relativně optimisticky: v posledních měsících klesl počet násilných akcí a irácké bezpečnostní síly jsou stále akceschopnější.

Irácká válka je také jedním z hlavních témat letošních prezidentských voleb v USA. Zatímco demokratický prezidentský kandidát Barack Obama byl od počátku proti válce v Iráku, jeho republikánský soupeř ji podporuje. Pro Obamu je ukončení irácké operace prioritou.