Rozhovory o smlouvě SOFA můžou podle Parkanové skončit až na podzim

Washington - Rozhovory Česka s USA o doplňkové smlouvě SOFA, která v souvislosti s radarovou základnou upravuje pobyt amerických vojsk v ČR, můžou skončit až na podzim. Ministryně obrany Vlasta Parkanová to řekla ve Washingtonu českým novinářům po středečním setkání se svým americkým protějškem Robertem Gatesem. Dříve se spekulovalo, že by obě strany dohodu SOFA mohly uzavřít právě během oficiální pětidenní návštěvy Parkanové ve Spojených státech. Ministryně doplnila, že rozpory nadále přetrvávají v daňové otázce.

Gates prý Parkanovou ujišťoval, že bez ohledu na to, kdo se stane příštím americkým prezidentem, bude Washington nadále chtít budovat protiraketovou obranu. „Spojené státy, ať už bude v čele kdokoliv, budou dále působit v Evropě a mít zájem na rozvoji protiraketové obrany,“ uvedla Parkanová.

Americká vláda se podle všeho zdráhá vyjít Čechům vstříc a udělit výjimku při platbě daní. Na všech zahraničních základnách totiž správa USA prosadila vlastní daně pro firmy, které spolupracují při tamním provozu.

Vlasta Parkanová:

„Nemrzí mě to, ne, ale samozřejmě, věci se nedají lámat přes koleno.“

Smlouva SOFA, druhá v hierarchii důležitých česko-amerických paktů po hlavní smlouvě z minulého týdne, má upravovat především provozní řád pobytu amerických vojáků na našem území. Jasně určí postup při řešení sporů vojáků, krádeží, sabotáží či poškození základny.

I podle ředitele americké protiraketové agentury (MDA) Henryho Oberinga se budování štítu bude rozvíjet bez ohledu na to, kdo v lednu vystřídá v Bílém domě George Bushe. Domnívá se totiž, že projekt má podporu jak Kongresu ovládaného demokraty, tak Bílého domu, který momentálně mají v držení republikáni. Štít jednoznačně podporuje John McCain, Barack Obama se vyjadřuje zdrženlivěji.

Generál Obering uvedl, že Washington systém úspěšně testoval proti útoku několika různých typů raket, včetně střely Šahab, kterou nedávno Íránci údajně úspěšně vyzkoušeli. Tento typ je prý s to zasáhnout i Balkán.

Parkanová s Gatesem hovořila i o posilách pro afghánskou misi NATO. Česko by příští rok například mohlo vyslat tři dopravní vrtulníky, které by mohly působit na základně v Bagrámu.

Česko s USA o podmínkách případného umístění radaru protiraketové obrany ve vojenském újezdu Brdy vyjednává více než rok. Předmětem diskusí byla zejména hlavní dohoda o radaru, kterou minulý týden v Praze se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem podepsala americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Americký radar v Česku by měla doplnit v Polsku základna s deseti protiraketovými střelami, avšak Washington se dosud s Varšavou na jejím zřízení nedohodl.

Parkanová ocenila českého válečného letce

Ministryně Parkanová ve středu na českém velvyslanectví ve Washingtonu záslužným křížem in memoriam ocenila letce z druhé světové války Josefa Brykse, který zemřel poté, co byl vězněn komunistickým režimem. Vyznamenání převzala vdova po zemřelém Trudie Bryksová, která je původem Angličanka a ve Spojených státech žije.

Kvůli uvěznění svého chotě Bryksová mimo jiné posílala dopisy tehdejším československým politickým představitelům. „Dělala jsem, co bylo v mých silách. Nikdo ale neodpovídal. Dokonce jsem se obrátila na Spojené národy,“ podotkla. Zavzpomínala také na složité okolnosti toho, jak se dozvěděla o manželově smrti. Československé úřady ji vyslýchaly a označily ji za reakcionářku.

Ministryně už loni na konci roku rozhodla, že Bryksová má nárok na vdovský důchod po svém manželovi. O to se Bryksová dlouho snažila. Její žádosti ale v minulosti zamítl Vojenský úřad sociálního zabezpečení.