Britský premiér nabízí pomoc Palestincům

Jeruzalém - Britský premiér Gordon Brown nabídl při návštěvě západního břehu Jordánu palestinské samosprávě pomoc v hodnotě šedesáti milionů dolarů (872 milionů korun) a prezidentovi Mahmúdu Abbásovi slíbil podporu při výcviku palestinské policie. Vyzval také Izrael, aby zastavil další výstavbu osad na okupovaných územích, která podle něj ztěžuje uzavření mírové dohody.

Brown je ve funkci britského premiéra na návštěvě Izraele a Palestiny vůbec poprvé. Kromě zastavení výstavby v osadách vyzval Izrael také k usnadnění volného pohybu Palestinců na západním břehu Jordánu.

Britský premiér se do Izraele přesunul po sobotní neočekávané návštěvě Iráku. Tam se setkal s premiérem Núrím Málikím a zavítal také na britskou vojenskou základnu v Basře.

Dnešní den zahájil Brown návštěvou jeruzalémského památníku obětem holokaustu Jad Vašem, poté navštívil palestinský Betlém a setkal se s izraelským prezidentem Šimonem Peresem a premiérem Ehudem Olmertem. V pondělí by měl promluvit před izraelskými poslanci v Knesetu.

Mezinárodní společenství se snaží zprostředkovat mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinou, která by podle představ Spojených států měla být uzavřena do konce letošního roku. Jednání ale komplikuje například právě to, že Izrael neplní svůj závazek a pokračuje ve výstavbě v osadách na západním břehu, který má být jádrem budoucího palestinského státu. Izraelci také mají v této oblasti asi 600 kontrolních stanovišť, která jsou zřízena k ochraně tamních židovských osadníků, ale většina z nich komplikuje volný pohyb obyvatelům palestinských měst a vesnic.