V Madridu končí proces se sedmadvaceti španělskými pány

Madrid - V Madridu dnes končí soudní proces se sedmadvaceti vedoucími pracovníky vlivného sdružení Askatasuna na podporu vězňů z řad separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Pro šéfy požaduje obžaloba třináctileté tresty, pro ostatní členy 10 let.

Jak připomněla spolupracovnice České televize ve Španělsku Lucie Chmelíková, Askatasuna byla v roce 2002 zakázána a zařazena na seznam teroristických organizací. Prokuratura soudí, že je jednou ze struktur sítě ETA a že ji baskičtí radikálové přímo financovali přinejmenším do roku 1991. Askatasuna údajně hrála roli prostředníka mezi vězněnými členy a vedením ETA. Zároveň měla za úkol nabírání nových členů, stejně jako udržování kázně v organizaci a případné zastrašování neposlušných členů. Předchůdkyni Askatasuny, Gestoras Pro Amnistía, zakázala španělská justice v roce 2001. Skupina tehdy změnila jméno na Askatasuna.

ETA má za 40 let boje na svědomí přes 800 obětí.

Loni v prosinci bylo 47 baskických separatistů odsouzeno za příslušnost k ETA či za spolupráci s ní k celkem 500 letům žaláře. Proces, který trval od listopadu 2006 do března 2007, byl největší, jaký kdy byl ve Španělsku proti baskickým separatistům veden.

ETA je za 40 let boje za samostatný stát Basků zodpovědná za nejméně 823 životů. Baskický stát by se měl podle ní skládat ze čtyř provincií ve Španělsku (Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra) a tří ve Francii - Labourd (Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa).

Loni ETA ukončila 15 měsíců trvající příměří, když se mírové rozhovory s premiérem Josém Luisem Zapaterem nerozběhly podle jejích představ. Organizace od té doby spáchala několik atentátů, dva dny před březnovými parlamentními volbami například zastřelila bývalého socialistického radního v Baskicku. O tomto víkendu na pobřeží severního Španělska vybuchly čtyři slabé bomby nastražené baskickými separatisty. Podle Chmelíkové jde o tradiční letní kampaň ETA, která má především uškodit turistickému ruchu. V úterý španělská policie zadržela osm lidí podezřelých z členství v jedné z nejaktivnějších buněk ETA s názvem Biscaye, včetně šéfa Arkaitze Goikoetxei Basabeho.