EU diskutuje o normě, která zpřísňuje pravidla přistěhovalectví

Brusel - Ministři spravedlnosti a vnitra Evropské unie jednají v Bruselu o nové imigrační politice sedmadvacítky. Rozhovory se týkají především přistěhovalců, kteří v unii žijí legálně, a jejich cílem je sjednocení postupů jednotlivých států. Imigrační politika také patří mezi klíčová témata Francie, která v tomto půlroce Evropské unii předsedá. Výsledný dokument, takzvaný Migrační pakt, by pak měl být přijat na podzimním summitu unie.

Evropa se již na začátku července shodla na potřebě společné směrnice a dnešní zasedání má dát Migračnímu paktu, bojujícímu proti nelegálnímu přistěhovalectví, konkrétnější obrysy. Evropská unie chce zpřísnit kontroly na svých vnějších hranicích.

Hlavním cílem je upřednostnění kvalifikovaných pracovních sil. Pro ty EU chystá obdobu americké zelené imigrační karty, jen v modrém provedení. Měla by odborníkům určitých profesí usnadnit přístup na evropský trh práce. Pracovní síly totiž unie potřebuje. Podle údajů Evropské komise teď v zemích sedmadvacítky existuje kolem tří milionů volných míst a v dalších dvou letech by se jich mohlo uvolnit dalších pět a půl milionu.

Eurokomisař Barrot:

„Evropa musí zůstat otevřená, ale s jasnými pravidly.“

Ministři také chystají opatření, podle kterých budou přísně sankciováni podnikatelé, kteří zaměstnávají ilegální přistěhovalce. Nově by měli hradit jejich případné navrácení do vlasti, firmám by hrozil i zákaz činnosti. Nad návrhem ovšem nepanuje shoda, především italští zástupci upozorňují na přílišnou tvrdost opatření. Eurokomisař pro spravedlnost, svobodu a bezpečnost, Francouz Jacques Barrot ovšem prohlásil, že Evropa musí zůstat otevřená, ale s jasnými pravidly.

Francouzské trable s přistěhovalci

Sama předsedající Francie zastává k imigrantům jeden z nejradikálnějších postojů. Bilance čtyřiceti procent nepůvodního obyvatelstva z ní udělala etnicky nejpestřejší zemi Evropské unie a ona spatřuje velký problém v nepřizpůsobivosti cizinců. Navrhuje proto, aby se všichni přistěhovalci museli naučit národní jazyk a přijmout národní identitu a evropské hodnoty. To znamená, že budou muset uznávat rovnoprávnost mezi muži a ženami nebo zajistit pro své děti povinnou školní docházku. Pokud by odmítli, byli by deportováni. Taková pravidla se ale nelíbí například Španělsku.

Vedle otázky imigrace dnes šéfové rezortů vnitra a spravedlnosti řeší spolupráci v bezpečnostní politice. Francie navrhla, aby kompetentní instituce v jednotlivých zemí mohly od aerolinek přijímat informace o přepravovaných cestujících. Ministři mluvili i o společné databázi trestních činů. Dnešní zasedání navazuje na schůzku z 8. července, která proběhla v Cannes.

Francouzští přistěhovalci
Zdroj: ČT24