Hvězdárny vyprodaly ochranné brýle, kterými lze pozorovat zatmění Slunce

Praha - Už v pátek 1. srpna bude v České republice možné pozorovat zatmění Slunce. Ochranné brýle a filtry nutné pro pozorování této přírodní astronomické show jsou však takřka kompletně vyprodány. V zemi už je nabízí jen ve dvou hvězdárnách: v Hradci Králové za 20 korun a ve Valašském Meziříčí za 15 korun. V Hradci jsou za 40 korun k dostání také brýle. Ve Valašském Meziříčí jsou ochotni ochranné sklo zaslat i na dobírku. To se ale vzhledem k poštovním poplatkům prodraží.

Pražané mají smůlu. Štefánikova hvězdárna na Petříně má ochranné pomůcky vyprodány a v planetáriu ve Stromovce už také žádné nemají a před zatměním ani mít nebudou. Budou mít ale dopoledne otevřeno a zatmění bude možné pozorovat u nich.

V Praze začne zatmění v 10:50, maximální fáze bude v 11:40 a skončí ve 12:31 středoevropského letního času. Časové údaje pro jiné části České republiky se liší jen mírně, stejně jako procento zakrytí slunečního disku Měsícem. V Liberci to bude 26,1 procenta, zatímco v Českých Budějovicích jen 20,4 procenta.

Příští zatmění Slunce, opět částečné, bude možné v Česku pozorovat 4. ledna 2011 v dopoledních hodinách. Měsíční kotouč zakryje zhruba 79 procent slunečního disku.

Vydáno pod