Firma Elmarco postaví v Liberci centrum pro výzkum nanovláken

Liberec - Společnost Elmarco, producent strojů na výrobu nanovlákenných textilií, začala v liberecké průmyslové zóně Sever stavět nové výzkumné a vývojové centrum, které by mělo zaujímat plochu 1750 čtverečních metrů. Podle jednatele společnosti Ladislava Mareše přispěla na projekt částkou 75 milionů korun Evropská unie z operačního programu Průmysl a inovace. Celková investice přitom činí 190 milionů korun.

V první fázi vybuduje Elmarco vývojové prostory, laboratoře a konstrukční oddělení, kam přestěhuje vývoj nanovláken, na němž se podílejí nejlepší světové univerzity i výrobci. Vývojové centrum má být hotovo zhruba za rok, na něj pak naváže výstavba nového výrobního závodu. „Vznikne tak jedinečné centrum pro výzkum, vývoj a výrobu nanovlákenných materiálů a současně pro vývoj a kompletaci strojů, které umí nanovlákna produkovat v průmyslovém měřítku,“ dodal Mareš. I výstavbu výrobního závodu chce firma financovat s pomocí evropských fondů.

Technologii výroby nanovláken vyvinuli vědci Technické univerzity v Liberci. Nanovlákna jsou zhruba tisíckrát tenčí než lidský vlas a odborníci je považují za materiál třetího tisíciletí. Textilie lze využít například v medicíně, při ochraně životního prostředí, v hygieně a v řadě dalších oborů. Nanovlákna dokážou zachytit i velmi malé částice jako mikroorganismy a částečně i viry. V budoucnu by se vedle medicíny mohly využívat také například v automobilovém průmyslu či ve stavebnictví jako izolační a filtrační materiály.

Elmarco je v současnosti jediným světovým výrobcem strojů pro výrobu nanovláken v průmyslovém měřítku. Nové vývojové a výrobní centrum umožní podle Mareše výrazně rozšířit výzkum aplikací nanovláken a také výrobu. Do roku 2010 by tak počet zaměstnanců firmy měl ze současných 170 lidí vzrůst na 310, tržby z oboru nanotechnologií se přiblíží k miliardě korun. „Celkové tržby společnosti, které se dnes pohybují kolem půl miliardy, by se tak měly zhruba ztrojnásobit,“ řekl Mareš.

Elmarco vzniklo v roce 2000 jako stoprocentně česká firma. Loni v říjnu koupilo 26 procent firmy švýcarsko-francouzské sdružení investičních fondů - Banexi Ventures, TAT Capital Partners a Alpha Associetes. Od roku 2004 spolupracuje firma s Technickou univerzitou v Liberci na vývoji strojů a zařízení na průmyslovou výrobu nanovláken. Spolupracuje také s Akademií věd, Univerzitou Karlovou či Vysokou školou chemicko-technologickou a rovněž s univerzitami ve Spojených státech, v Jihoafrické republice a Japonsku. Další společné projekty připravuje Elmarco s univerzitou v Singapuru a vědeckým centrem v Austrálii.