Konzumací sojových pokrmů muži přicházejí o spermie

Chicago - Konzumace potravin ze sóji podle amerických vědců snižuje u mužů počet spermií. Odborná studie porovnávala kvalitu mužských spermií s ohledem na hormon phytoestrogen. Ten je ve velké míře obsažen právě v sojových pokrmech a představuje rostlinnou formu ženského hormonu estrogenu.

„Zjistili jsme, že muži, kteří při naší studii spotřebovali největší množství sojových potravin, měli nižší koncentraci spermií, než ti, kteří sojová jídla vůbec nejedli,“ řekl Jorge Chavarro z Harvardské školy veřejného zdraví v Bostonu. Jeho studii publikoval odborný časopis Human Reproduction.

„Mezi oběma skupinami byl velký rozdíl,“ dodal Chavarro. Dřívější studie u zvířat podle něj prokázaly spojitost mezi spotřebou rostlinných estrogenů a neplodností. U lidí však zatím podobné důkazy chyběly.

Chavarrův tým zkoumal konzumaci 15 odlišných druhů sojových jídel u 99 mužů po dobu šesti let. Vědci zjišťovali jaké druhy sojových potravin muži v uplynulých měsících snědli a pak je rozdělili do skupin podle různých obsahů sóji v jednotlivých pokrmech. Ti s nejvyšším obsahem sóji ve svém jídelníčku měli až o 41 milionů spermií na mililitr méně než muži, kteří žádnou sóju nejedli. Běžný počet spermií bývá v rozmezí mezi 80 až 120 miliony na mililitr.

„To napovídá, že sojové potraviny mohou mít škodlivý vliv na rozmnožovací ústrojí a hlavně na tvorbu spermií,“ říká Chavarro. Zároveň však dodává, že ze studie není možné vyvozovat závěry, podle kterých sója vyvolává neplodnost a s ní související zdravotní problémy. K tomu je prý zapotřebí dalších a mnohem větších výzkumů.