Chicago - Konzumace potravin ze sóji podle amerických vědců snižuje u mužů počet spermií. Odborná studie porovnávala kvalitu mužských spermií s ohledem na hormon phytoestrogen. Ten je ve velké míře obsažen právě v sojových pokrmech a představuje rostlinnou formu ženského hormonu estrogenu.
Konzumací sojových pokrmů muži přicházejí o spermie
„Zjistili jsme, že muži, kteří při naší studii spotřebovali největší množství sojových potravin, měli nižší koncentraci spermií, než ti, kteří sojová jídla vůbec nejedli,“ řekl Jorge Chavarro z Harvardské školy veřejného zdraví v Bostonu. Jeho studii publikoval odborný časopis Human Reproduction.
„Mezi oběma skupinami byl velký rozdíl,“ dodal Chavarro. Dřívější studie u zvířat podle něj prokázaly spojitost mezi spotřebou rostlinných estrogenů a neplodností. U lidí však zatím podobné důkazy chyběly.
Chavarrův tým zkoumal konzumaci 15 odlišných druhů sojových jídel u 99 mužů po dobu šesti let. Vědci zjišťovali jaké druhy sojových potravin muži v uplynulých měsících snědli a pak je rozdělili do skupin podle různých obsahů sóji v jednotlivých pokrmech. Ti s nejvyšším obsahem sóji ve svém jídelníčku měli až o 41 milionů spermií na mililitr méně než muži, kteří žádnou sóju nejedli. Běžný počet spermií bývá v rozmezí mezi 80 až 120 miliony na mililitr.
„To napovídá, že sojové potraviny mohou mít škodlivý vliv na rozmnožovací ústrojí a hlavně na tvorbu spermií,“ říká Chavarro. Zároveň však dodává, že ze studie není možné vyvozovat závěry, podle kterých sója vyvolává neplodnost a s ní související zdravotní problémy. K tomu je prý zapotřebí dalších a mnohem větších výzkumů.