Začnou testy na lék proti rakovině, na kterém se spolupodíleli Češi

Praha - V srpnu bude na pěti českých a pěti amerických klinikách zahájena první fáze klinických zkoušek nového léku na rakovinu mízních uzlin. Princip, který je základem účinku látky GS-9219, objevil profesor chemie Antonín Holý. Psy lék vyléčil za pět dní. Pokud zabere i u lidí, mohl by být v praxi používán do šesti až osmi let. Podle dosavadních zkoušek je látka zajímavá tím, že specificky napadá jen rakovinové buňky. Je věcí dalšího výzkumu zjistit, proč tomu tak je.

„Nevymyslel jsem léčivo, to udělali Američané, my jsme vymysleli jen tu účinnou látku a oni ji dál chemicky obměnili,“ řekl profesor Holý. Přestože byl loni vyhlášen nejlepším českým vědcem, říká, že na látku přišel náhodou asi před sedmi či osmi lety při práci na něčem jiném. „Mám asi štěstí nebo tak,“ dodal.

Při vývoji léku se nejprve studují jeho účinky na infikovaných buňkách, pak se ověřují u myší a psů a nakonec u člověka. Na rozdíl od zvířat může jen člověk popsat pocity, řekne, když je mu například špatně, zhoršilo se mu vidění. Běžné léky se nejprve zkoušejí na zdravých dobrovolnících, léky na rakovinu jen na lidech, kterým žádná dosavadní léčba nezabrala.

„Pan profesor je dobrý učitel a má dobré nápady i znalosti z řady návazných oborů, včetně medicíny. To je důležité, aby podle témat odborného tisku směroval témata pro výzkum,“ pochvaloval si člen Holého týmu Michal Česnek.

Antonín Holý pracuje v laboratoři v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, spolupracuje s belgickými a americkými vědci. Na kontě má šest celosvětově užívaných léků, mimo jiné na AIDS, a dalších 60 českých i zahraničních patentů.