Afghánská vláda s drogovými bossy bojuje prý jen naoko

Kábul - Afghánský prezident Hamíd Karzáí prý hraje v otázce drog na obě strany. Tvrdí, že bojuje proti drogovým gangům ve své zemi, ale ve skutečnosti jejich vůdce z politických důvodů chrání. Na svých webových stránkách to tvrdí americký list The New York Times. Prezident ale obvinění odmítá.

Autor článku Thomas Schweich do června působil jako jeden z nejvýše postavených představitelů pro potírání drog na americkém ministerstvu zahraničních věcí. Podle něj drogy přinášejí zisk povstaleckým kruhům, v jejichž čele stojí Taliban, a přesto Karzáí váhá zakročit proti narkobaronům na jihu země, kde má sám vlastní politickou základnu a kde se také produkuje nejvíc opia a heroinu.

„USA dají miliardy dolarů na rozvoj afghánské infrastruktury; USA a jejich spojenci budou bojovat proti Talibanu; Karzáího přátelé budou bohatnout z obchodů s drogami,“ napsal americký expert. Obvinil Pentagon a některé americké generály z toho, že vytvářejí překážky pro vyslání vojsk k ochraně těch, kdo mají likvidovat úrodu opia. Generálové NATO i amerických sil se nechtějí nechat vtáhnout do střetů s pěstiteli máku, protože vědí, že zničení úrody zemědělců by znamenalo konec podpory místních kmenů, které by se v takovém případě připojily k Talibanu. Podle Schweicha z drog v Afghánistánu těží mnoho Karzáího nepřátel z Talibanu, ale ještě víc jeho stoupenců.

Od svržení Talibanu v roce 2001 v Afghánistánu prudce vzrostla produkce drog. Loni tato asijská země pokryla 93 procent světových dodávek opia. V roce 2003 se podle statistiky OSN mák v Afghánistánu pěstoval na asi 80 000 hektarech půdy, loni už na 193 000 hektarech. Vyprodukovalo se 9000 tun opia, z něhož se dá vyrobit 880 tun heroinu odpovídajících na trhu čtyřem miliardám dolarů.

Karzáí přitom opakovaně ujistil, že chce proti překupníkům zasáhnout. Afghánské ministerstvo pro boj proti obchodu s drogami tvrdí, že zatímco loni se mák nepěstoval ve 13 z 37 provincií státu, letos to bude už ve 20 provinciích. Na jihu země však zůstává jednou z nejrozšířenějších plodin.

  • Pěstování máku v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/331/33060.jpg
  • Polovina afghánské produkce opia pochází z provincie Helmand autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/283/28292.jpg
  • Pěstování máku v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/331/33062.jpg