Hvězdárna a planetárium Praha nabídne při zatmění Slunce speciální program

Praha  - Hvězdárna a planetárium Praha nabídne speciální program při příležitosti zatmění Slunce v pátek 1. srpna. Měsíc postupně zakryje čtvrtinu kruhu Slunce a návštěvníci budou událost moci sledovat na projekci ve foyeru planetária. Na Slunce je samozřejmě možné také pohlédnout přímo, ale pouze s ochrannými brýlemi nebo přes tmavé sklo.

V Praze začne zatmění v 10:50, maximální fáze bude v 11:40 a skončí ve 12:31 středoevropského letního času, tedy toho času, který má každý na svých hodinkách. Planetárium, které každý snadno najde na okraji Stromovky v Královské oboře 233, bude mít otevřeno mimořádně již od 09:30 do 16:00. Astronomové jsou připraveni i na případné rozmary počasí a mají v záloze projekci archivních materiálů, které zachycují tento jev v dřívějších letech.

Kromě toho bude otevřena stálá expozice s interaktivními exponáty s pořadem Procházka noční oblohou a tematická výstava Padající hvězdy aneb kosmické smetí přírodního i umělého původu. Přátelé noční oblohy ji jistě ocení, protože už nastalo období, kdy je možné za letních nocí pozorovat meteory Perseidy či padající hvězdy.

Pražané a návštěvníci hlavního města mohou k pozorování zatmění využít také Štefánikovu hvězdárnu na pražském Petříně, která bude mít v pátek otevřeno od 10:00 do 14:00, a od stanice metra Ládví snadno dostupnou hvězdárnu v Ďáblicích, která je bude očekávat mezi 10:30 a 13:00.