Afghánský prezident spolupracuje s narkobarony

Afghánistán - Prezident Hamíd Karzáí podle Thomase Schweicha, bývalého šéfa protidrogových operací amerického ministerstva zahraničí, kryje aktivity lokálních drogových bossů.

Prezident údajně z drog financuje svůj aparát, čímž zhatil dosavadní americké snahy v boji proti pěstitelům opia. Schweich s odhaleními přišel poté co složil svou funkci. Pod sebou měl 4 000 lidí, afghánský prezident však prý v některých případech přímo odmítal jakoukoliv spolupráci, ve většině operací navíc americké snahy bojkotoval.

Na straně jedné přijímal peníze americké, ze strany druhé peníze z obchodu s drogami. „Afghánská vláda nepronásleduje uplácené úředníky, protože se bojí ztráty politické podpory. Korupce dosáhla i vládních pater,“ odkrývá Schweich kořeny rostoucího problému.

Vinu však bývalý šéf protidrogových operací vidí i v jednání aliančních armád v Afghánistánu. Podle něj se do protiopiových akcí nezapojily dostatečně, bez nich však nemají šanci na úspěch. „Boj s narkotiky nelze vést bez spolupráce s armádou. Musí nám ukázat bezpečné oblasti, ve kterých pak můžeme zemědělce přesvědčit, aby mák přestali pěstovat,“ vysvětlil Schweich.

Americké ministerstvo zahraničí Karzáího proti Schweichovým tvrzením brání. Narčení prý nejsou pravdivá, v zemi ale přesto makových polí strmě přibývá. Podle OSN se ze zdejšího opia vyrobí 880 tun heroinu ročně, který má na ulici cenu několika desítek miliard korun.