Palestinský premiér připomněl právo Palestinců na návrat

Ramalláh - Mírové rozhovory s Izraelem narážejí na problémy, což dává Palestincům více důvodů přiklonit se k myšlence nezávislého státu a práva na návrat. Prohlásil to dnes palestinský premiér Salám Fajad, který navštívil expozici fotografií a dokumentů v Předjordánsku, zřízenou k připomínce 60. výročí vyhnání statisíců Palestinců z území, na němž židovský stát vznikal.

Výstava je umístěna ve stanovém táboře postaveném na pozemku v Ramalláhu nedaleko hlavního štábu palestinské samosprávy. Připomínka výročí má vyvrcholit 15. května sérií pochodů v několika městech Předjordánska.

V těchto dnech slaví Izrael 60. výročí vzniku svého státu. Palestinci to označují za nakbu neboli katastrofu. Připomíná vyhnání statisíců Palestinců z jejich území. Osud asi 4,5 milionu uprchlíků a jejich potomků je hlavním sporným bodem v mírových rozhovorech Palestinců a Izraelců.

V Betlémě na jihu Předjordánska dnes stovky Palestinců ze tří uprchlických táborů pochodovaly kolem kamionu převážejícího obrovský kovový klíč vážící deset tun a dlouhý deset metrů, který symbolizoval vztah každého uprchlíka k jeho domu, který musel v roce 1948 opustit. Klíč vyrobilo sdružení mladých uprchlíků k 60. výročí exodu. Židovský stát okupoval Předjordánsko a pásmo Gazy v červnu 1967.