Násilnosti v Iráku si dnes vyžádaly přes 50 obětí

Bagdád - Nejméně 28 lidí zemřelo a víc než 92 utrpělo zranění při třech útocích v Bagdádu. Sebevražedné atentátnice se odpálily v davu šíitských poutníků. Ten mířil ke zlaté mešitě na severu města, kde je pohřben imám z 8. století Músa Kázim. Bomba dnes zabíjela také v Kirkúku, kde přišlo o život 22 lidí. Další útok v Bákubě si vyžádal 4 mrtvé.

Mezi mrtvými útoku v Bagdádu jsou i ženy a děti. Sebevražedné útoky podle policie spáchaly zřejmě tři ženy, které zneužily toho, že v těchto dnech směřují do bagdádské šíitské čtvrti Kázimíja na severu města skupiny poutníků, které do úterý slaví šíitský svátek. Očekává se, že zdejší zlatou mešitu, kde je pohřben imám Músa Kázim, navštíví až milion věřících.

Úřady v souvislosti se svátkem zvýšily bezpečnostní opatření. Ve čtvrti Kázimíja bylo rozmístěno na 5000 policistů a vojáků. Čtvrť je uzavřena, automobily sem nesmějí vůbec a pěší, zejména ženy, jsou přísně kontrolováni.  

V Kirkúku se při demonstraci Kurdů odpálil sebevražedný útočník a zabil přitom 11 lidí a dalších 50 zranil. Po atentátu začal neznámý útočník střílet. Následná panika způsobila, že dalších 11 osob bylo ušlapáno a dalších 60 rozbouřený dav zranil.

O život dnes také přišly čtyři osoby v Bákubě. Dnešek je tak jedním z nejkrvavějších dnů v Iráku za posledních několik měsíců.