Kam kráčíš, Kambodžo?

Phnompenh - Kambodžská vládní Strana kambodžského lidu oznámila jednoznačné vítězství v nedělních parlamentních volbách. Bývalý Rudý Khmer Hun Sen, který je premiérem od roku 1985, prohlásil, že vše proběhlo, jak mělo a volební kampaň měla hladký průběh. To potvrzuje i tisícovka pozorovatelů, kteří tvrdí, že volby měly mnohem hladší průběh než před pěti lety. S tím ale nesouhlasí největší opoziční Strana Sam Rainsyho. Podle ní provázely hlasování v Phnompenhu nesrovnalosti.

Podle největší opoziční Strany Sam Rainsyho ale davy lidí nemohly volit. Mluvčí Strany Sam Rainsyho uvedl, že mnoho voličů nebylo uvedeno na seznamech ve volebních místnostech: „Kdyby to bylo 20 tisíc, přijali bychom to. Ale 200 tisíc je příliš.“ Strana podle něj podá proti výsledkům voleb protest.

V současném parlamentu o 123 křeslech měla Strana kambodžského lidu 73 poslanců. Po jejím nedělním vítězství dojde ještě k navýšení počtu mandátů. Hun Sen zůstane v premiérském křesle ještě nejméně pět let. K opětovnému vítězství mu zřejmě dopomohla i současná krize na kambodžsko-thajských hranicích poblíž chrámu Preah Vihear.

Na chrám, který byl tento měsíc zařazen na seznam světového kulturního a přírodního bohatství UNESCO, si dělá nárok i sousední Thajsko. Premiér Hun Sen pro sebe získal hlasy řady nacionalistů, když se proti Thajsku tvrdě postavil.

Dalším neoddiskutovatelným úspěchem Hun Sena je ekonomická situace v zemi. Hospodářské výsledky rostou rychlým tempem a také se buduje infrastruktura, uvedl ve vysílání ČT24 Jan Bečka z Institutu mezinárodních vztahů FSV UK.

Zlepšuje se i situace v oblasti lidských práv, analytici ale upozorňují, že by tempo mohlo být mnohem vyšší. Strana kambodžského lidu je u moci od pádu režimu Rudých Khmerů, kteří vládli v letech 1975 až 1979 a terorem se snažili vytvořit podle krajně komunistického vzoru beztřídní agrární společnost.

Teď v zemi funguje parlamentní demokracie, nedělních voleb se účastnilo 11 parlamentních stran, v parlamentu jsou zastoupeny tři z nich, po volbách jejich počet ale zřejmě klesne na dvě. Zda bude následovat další uvolňování demokratické situace v zemi, není ale jisté. Premiér Hun Sen se totiž během kampaně soustředil spíše na připomínky minulých úspěchů než na předvolební sliby.

Chrám Preah Vihear

Na kambodžské území kolem chrámu, které si i přes rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora OSN z roku 1962 nárokuje Thajsko, vnikli thajští vojáci. Obě země následně posílily vojenskou přítomnost na hranici až na 4000 mužů. Kambodža si na postup Thajska stěžovala i Radě bezpečnosti OSN.

Spory mezi Kambodžou a Thajskem vyvolalo zařazení chrámu na seznam UNESCO.
Zdroj: ČT24