George Bush podepsal popravu vojáka

Washington - Ve Spojených státech bude po více než 50 letech znovu popraven voják. Ronald Gray byl v roce 1988 odsouzený za znásilnění a vraždu. Prezident George Bush schválil žádost o provedení rozsudku. Podle mluvčí Bílého domu Dany Perinové trest považuje za spravedlivý, i když je rozhodnutí potvrdit hrdelní trest pro člena ozbrojených složek vždy velmi vážné a složité.

Muž tmavé pleti Ronald Gray už byl v minulosti civilním soudem odsouzen na doživotí za znásilnění a zabití dvou žen v Severní Karolíně. Na vykonání rozsudku čeká od roku 1988 ve věznici v kansaském Fort Leavenworthu. Očekává se, že se proti rozhodnutí prezidenta
Bushe odvolá, a jeho poprava se tak může o další roky oddálit.

Prezidentův souhlas s trestem smrti pro vojáka se v USA vyžaduje od roku 1951. Za tu dobu skončilo na popravišti deset armádních příslušníků. Poslední popravu amerického vojáka nařídil v roce 1957 prezident Dwight D. Eisenhower.

Po něm byl požádán o schválení popravy vojáka v roce 1962 John F. Kennedy, který ale nejvyšší trest změnil na doživotí. V současnosti sedí v celách smrti nejméně dalších pět amerických vojáků.