Los Angeles zasáhlo zemětřesení, zatím bez větších škod

Los Angeles - Jihokalifornské Los Angeles zasáhlo silné zemětřesení o intenzitě 5,8 stupně Richterovy škály. Centrum otřesů bylo lokalizováno do oblasti Chino Hills, asi 50 kilometrů východně od centra města. Ztráty na životech nebo velké škody zatím nebyly oznámeny. Letiště i přístav fungují normálně.

K otřesům došlo v 11:42 místního času, jejich ohnisko bylo v hloubce asi 12,3 kilometru, uvádí předběžná zpráva americké geologické agentury USGS. V centru Los Angeles se mrakodrapy chvěly několik vteřin, lidé vyšli na otevřená prostranství. Zaměstnanci některých výškových budov byli urychleně evakuováni, zatím však nejsou informace o významnějším poškození budov. Po 20 minutách se lidé začali do budov vracet. Zaznamenáno bylo několik dodatečných otřesů, z toho nejsilnější dosahovaly jen asi třetího stupně.

Záchvěvy bylo možné zaznamenat od Los Angeles po San Diego a lehce i v Las Vegas v sousední Nevadě. Mezinárodní letiště Ontario nebylo otřesy nijak ohroženo a jeho provoz proto nebyl zastaven. Také přístavní orgány v Los Angeles uvedly, že zemětřesení nezpůsobilo žádné škody na zařízení ani na kotvících lodích.