Británie překvalifikuje některé vraždy na zabití

Londýn - Velká Británie chystá změnu trestního řádu, především pokud jde o posuzování vražd. Ty by podle navrhované právní úpravy bylo možné za určitých podmínek překvalifikovat na zabití.

Nový návrh zmírňuje postih u žen, které připravily své partnery o život v afektu nebo byly vystaveny domácímu násilí. Naopak případy mužů, kteří zabijí své manželky a u soudu se hájí tím, že je k tomu vyprovokovaly, budou napříště posuzovány přísněji. Podle londýnského spolupracovníka ČT Ivana Kytky zůstaly v britském soudním řádu archaizmy, soudci a porota leckdy vycházejí z předpisů a právní praxe 17. století, kdy muži měli více práv než ženy. Chystaná úprava by tuto nerovnováhu měla napravit.

Zákon by měl mít pro britský soudní systém zásadní význam, protože za zabití jsou mnohem mírnější tresty než za vraždu. Navíc se po uplynutí poloviny trestu přezkoumává jeho výše. Při doživotí soud doporučuje, po jaké lhůtě se má výše trestu přezkoumat. Konečné rozhodnutí o zkrácení trestu ale je v kompetenci ministra vnitra. V nejzávažnějších případech si ovšem odsouzenci doživotí skutečně odsedí.

Británie je v celosvětovém žebříčku zemí podle počtu vražd na 1000 obyvatel na 46. místě - za USA nebo Francií. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace z roku 2002 se Británie co do výskytu vražd spáchaných mládeží řadí na 52. místo z 57 zemí. Skončila dokonce až za Novým Zélandem a Dánskem. Přesto v Británii v poslední době prudce narůstá počet útoků nožem právě mezi mládeží. Letos tu bylo ubodáno už 20 teenagerů, zatímco za celý loňský rok jich bylo 27. Je to důsledkem mnoha faktorů, k nimž patří především zvýšená aktivita pouličních gangů a nošení zbraní jako prostředku sebeobrany nebo zastrašování.