Turecký ústavní soud zamítl žádost o zákaz vládní strany

Ankara - Turecký ústavní soud zamítl žádost o zákaz vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), nicméně soudci potrestali organizaci finančně. Stranu chtěli její odpůrci postavit mimo zákon kvůli tomu, že současná vláda svými nařízeními údajně porušuje ústavou danou sekularistickou povahu státu.

„Soud rozhodl, že Strana spravedlnosti a rozvoje nebude rozpuštěna,“ prohlásil v Ankaře před novináři jeho předseda Hasim Kiliç. Odpůrcům se tak nepodařilo zakázat AKP, proti bylo totiž šest soudců z jedenácti. Nicméně strana si od soudu vysloužila finanční postih, který jí zamezí, aby čerpala část veřejných finančních prostředků, na které má ze zákona nárok.

Ministr práce a sociálních věcí Faruk Celik z AKP nicméně i přesto označil v rozhovoru pro televizi CNN-Türk rozhodnutí soudu za vítězství turecké demokracie.

Žádost o zákaz AKP i o zákaz stranického členství jejích čelních představitelů předložil ústavnímu soudu prokurátor kasačního soudu letos v březnu, soudci začali záležitost projednávat toto pondělí.

AKP je u moci již od roku 2002 a loni v parlamentních volbách dosáhla drtivého vítězství. V posledních měsících však vyvolala silný odpor v kruzích, které si nepřejí islamizaci státu, když se pokusila legalizovat nošení muslimského šátku na univerzitách. Jde o velmi ožehavou otázku v zemi, kde více než 90 procent obyvatel vyznává islám, ale jejíž režim je přísně laický.