Obyvatelé Kosova mají pasy

Priština - Kosovský premiér Hashim Thaçi dnes v Prištině předal prvním občanům cestovní pasy nového státu, který vyhlásil nezávislost na Srbsku v polovině letošního února. Thaçi prohlásil, že jde o historický den, nový pas je ale pro mnohé kosovské Albánce spíše symbolickým gestem než praktickou záležitostí. Mnoho států světa, včetně sousedního Srbska, totiž nezávislost Kosova neuznalo, a nebude tedy uznávat ani jeho cestovní doklady.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku 17. února 2008. Zatím ji uznalo přes 40 států. Mezi nimi hlavně USA a dvacet členů Evropské unie, včetně České republiky, která tak učinila 21. května.

Hashim Thaçi:

„Občané Kosova mají ode dneška svou vlastní identitu.“

Z členských zemí jsou proti kosovské nezávislosti hlavně Španělsko, Kypr, Řecko a Slovensko. Největší nesouhlas projevuje Srbsko a jeho spojenec v Radě bezpečnosti OSN Rusko.

Většina občanů Kosova si proto ponechává srbské pasy, s nimiž do ciziny vycestují zcela bez problémů. Někteří obyvatelé Kosova mají také cestovní doklady vydané misí OSN, s nimi prý ale bývají na hranicích často problémy.