Na K2 zahynulo nejméně devět horolezců

Gilgit (Pákistán) - Těsně pod vrcholem druhé nejvyšší hory světa K2 v Himálajích zahynulo v pátek nejméně devět horolezců, smetla je lavina. Oznámili to dnes pákistánští organizátoři expedice, podle nichž panují obavy o osud lezců z dalších týmů, kteří byli rovněž pod vrcholem této osmitisícovky. Pátek se zřejmě zapíše do historie zdolávání K2 jako den, kdy zde zemřelo nejvíce horolezců.

K tragédii došlo poté, co se v pátek za pěkného počasí ulomil kus ledu těsně pod vrcholem hory K2 v oblasti známé jako Bottleneck ve výšce 8200 metrů, už v takzvané zóně smrti, a strhl sebou několik horolezců i jejich jistící lana. Na vrchol v té době stoupalo, nebo z něho sestupovalo 20 až 25 horolezců v osmi skupinkách, byla mezi nimi i korejská expedice. O život přišlo pět jejích členů, tři Korejci a dva Nepálci, dalším šesti osobám se podařilo dorazit do níže položeného tábora.

Mezi mrtvými jsou i Srb, Nor, Francouz a Nizozemec a podle nepotvrzených informací také jeden Pákistánec. Osud několika dalších místních i zahraničních horolezců je dále neznámý.

Mluvčí pákistánské armády Farúk Firuz uvedl, že se horolezci stále ještě vracejí do táborů. Armáda zvažuje, zda má navzdory riziku poslat k vrcholku hory záchranný vrtulník. „Stále o tom diskutujeme, protože místo, kde k neštěstí došlo, je velmi vysoko,“ řekl. Záchranáři tam podle něho mohou z vrtulníku vyhodit léky a potraviny, ale cokoliv dalšího by pro ně bylo velmi obtížné.

V srpnu 1995 si K2 vysoká 8611 metrů vyžádala šest lidských životů, část z nich se zřítila a část se ztratila v bouři. Celkem na hoře přišlo o život více než 70 horolezců, značná část z nich právě v oblasti Bottleneck. Slavný italský horolezec Reinhold Messner K2 překřtil na „horu hor“. Co se počtu mrtvých týče, není ve statistikách na prvním místě. Nicméně šance, že horolezci přijdou o život během sestupu z jejího vrcholu, jsou vyšší než na jiných horských velikánech.