Jižní Osetie začala houfně evakuovat děti a ženy

Tbilisi/Moskva - Počínaje dneškem začala Jižní Osetie, která se před lety jednostranně odtrhla od Gruzie, hromadně evakuovat děti a ženy přes hranici do Ruska. Tímto způsobem reagovala na noční srážky mezi osetskými separatisty a gruzínskými vojáky na hranici oblasti. Ze severního Kavkazu na ruské území přivezly autobusy asi 500 lidí, z toho 400 dětí, a další stovky čekají v Jižní Osetii na evakuaci.

„Naše děti jsou v trvalém ohrožení,“ uvedla mluvčí neuznávané jihoosetské vlády Irina Gaglojevová. „Máme v plánu evakuovat všechny děti, jejichž rodiče k tomu dají souhlas,“ dodala.

Gaglojevová dále prohlásila, že k nedělnímu poledni již bylo evakuováno asi 1000 dětí. Jsou odváženy do Vladikavkazu, hlavního města Severní Osetie, která je autonomní oblastí Ruska. Ruská televize NTV ukazovala dlouhé fronty rodičů s dětmi v Cchinvali, metropoli Jižní Osetie.

Rusko, které udržuje silnou posádku své armády v Jižní Osetii, dnes označilo situaci v regionu za výbušnou. Podle moskevského ministerstva zahraničí je hrozba regulérní války „stále reálnější“.

O evakuaci dětí rozhodly jihoosetské orgány po pohraničních přestřelkách v noci z pátku na sobotu. Obě strany nasadily noční odstřelovače a minomety, boje si vyžádaly šest lidských životů.

Noc na dnešek označil mluvčí gruzínského ministerstva vnitra Šota Utiašvili za poměrně klidnou, sporadicky přerušenou občasnou dávkou z automatických zbraní.

Jižní Osetie a další separatistický region Abcházie se na počátku 90. let odtrhly v krvavém konfliktu od Gruzie. Žádný stát je sice neuznal jako nezávislé republiky, těší se nicméně podpoře Moskvy. V oblasti poslední dobou stoupá napětí, Rusko obviňuje Gruzii, že se prý chystá znovu ovládnout tyto oblasti silou, Tbilisi naopak obviňuje Moskvu, že je chce anektovat. Gruzínský prezident Michail Saakašvili, který usiluje o vstup své země do NATO, si stanovil opětovné začlenění odtržených oblastí do Gruzie za svůj hlavní úkol.

Z politicko-strategického hlediska má Moskva zájem na co největším oslabení Gruzie, která se po rozpadu SSSR vymanila z jejího vlivu a snaží se o příklon k Západu. Ten zase vidí Zakavkazsko jako důležitou oblast pro přepravu kaspické ropy do Evropy mimo území Ruska, které by tak nemohlo dodávky brzdit nebo zastavovat.