Čína prověřuje zahraniční novináře, pro technické potřeby však udělala maximum

Peking - Do dějiště olympijských her se sjíždí tisíce zahraničních novinářů z celého světa. I přes protesty čínská vláda stále blokuje některé internetové stránky a v nejbližší době se zřejmě nechystá na svém stanovisku nic měnit. Čínská policie se v posledních dnech před zahájením olympiády soustřeďuje na rozsáhlé kontroly novinářských týmů. Kontroluje akreditace, povolení k pobytu a prostřednictvím jednotlivých ambasád také co nejvíce natočeného materiálu. Informace přímo z dění v Pekingu přinesl reportér ČT Martin Řezníček.

Ohledně organizace nelze Číně nic vytknout, novinářům však úřady nevychází nikterak vstříc, uvádí Řezníček. Situace se vyostřila čerstvým incidentem z dnešního rána, kdy došlo k bombovému útoku v blízkosti Kašparu v ujgurské autonomní oblasti. Národ Ujgurů dlouhodobě kritizuje čínskou nadvládu a své názory prosazuje různými protesty včetně drobných útoků. Čínský organizační tým se snaží snížit možnost případných protestů a agresí, Ujgurům i Tibeťanům je v době konání olympijských her zakázán přístup do Pekingu bez oficiálního účelu.

Kromě novinářů a národnostních menšin má čínská policie zaostřeno na veškeré cizince. Namátkové kontroly na ulicích nejsou ničím výjimečným. Nejrozsáhlejší kontroly probíhají na letišti a v areálu olympijské vesnice, v jejímž okolí se pohybují tisíce policistů a vojáků. Novináři jsou po příjezdu do země legitimováni při každé příležitosti. Nevyhnou se letištním kontrolám, prověřením při vydávání akreditací ani udání totožnosti při vstupu do důležitých objektů.

Oproti nepříjemným kontrolám však organizátoři připravili luxusní servis pro potřeby zahraničních novinářů. Nově vystavené tiskové středisko splňuje kromě blokace některých serverů náročné požadavky a je vybaveno nejmodernější technikou.

Model olympijského areálu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod