Vražedná osmitisícovka K2 si vybrala krutou daň - 11 životů

Islámábád - Při výstupu na druhý nejvyšší vrchol světa K2 v pákistánském pohoří Karakoram zahynulo během uplynulého víkendu celkem 11 horolezců. Další oběti se neočekávají, žádní nezvěstní už nejsou hlášeni. Pákistánským záchranářům se dnes ráno podařilo vrtulníkem dostat do nemocnice dva Nizozemce, zatímco jeden italský horolezec stále ještě sestupuje do základního tábora.

Kvůli zhoršenému počasí jej však vrtulník nemohl odvézt. Pákistánské orgány pro něj vyslaly čtyři záchranáře, kteří se s ním večer setkali. Marco Confortola má těžké omrzliny nohou a je vyčerpaný. Do nemocnice ho převeze vrtulník zřejmě v úterý, pokud dokáže sestoupit do 6 tisíc metrů. Ty jsou pro stroj kvůli řídkému vzduchu limitem. Dva další Italové již tábora dosáhli.

K neštěstí došlo v pátek, kdy se ulomil kus ledu těsně pod vrcholem K2 v oblasti známé jako Bottleneck (Hrdlo) ve výšce 8200 metrů, už v takzvané zóně smrti, a strhl sebou několik horolezců včetně jistících lan. Poblíž místa neštěstí v té době stoupalo, nebo z něho sestupovalo 15 horolezců v několika skupinkách. 

Jako poslední se potvrdila smrt jednoho Francouze a jednoho Pákistánce. Kromě nich zahynuli pod vrcholem 8611 metrů vysoké hory tři Korejci, dva Nepálci, jeden Nor, jeden Srb, jeden Ir a další Pákistánec.

K2 - jedna z nejvražednějších osmitisícovek

„Nemáme už v oblasti žádné pohřešované horolezce,“ prohlásil Kaiser. Dva Nizozemci, kteří při expedici utrpěli omrzliny, byli vrtulníkem evakuováni již dříve. „Hrozí jim amputace nohou,“ dodal Kaiser.

Představitelé pákistánských organizací zajišťujících služby horolezcům označili neštěstí za jedno z nejhorších v dějinách výstupů na K2. Hora tak znovu potvrdila svou pověst jedné z nejhůře dostupných a nejvražednějších osmitisícovek. V srpnu 1995 si K2 vyžádala šest lidských životů - někteří horolezci se zřítili, někteří se ztratili v bouři. Celkem přišlo na hoře o život více než 70 horolezců, značná část z nich právě v oblasti tzv. Hrdla. Incident z 1. srpna je na K-2 největší tragédií od roku 1986, kdy hora zabila 13 pokořitelů. 

Slavný italský horolezec Reinhold Messner překřtil K2 na „horu hor“. Co se počtu mrtvých týče, není ve statistikách na prvním místě. Nicméně šance, že horolezci přijdou o život během sestupu z jejího vrcholu, jsou statisticky vyšší než na jiných horských velikánech.

  • Druhá nejvyšší hora světa K2 zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/347/34656.jpg
  • Himalájská K2 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/345/34469.jpg