Rusko zřejmě zareaguje na radar posílením pozic na Kubě

Moskva - K obnovení vlivné pozice Ruska na Kubě vyzval dnes ruský premiér Vladimir Putin. Tato karibská země vzdálená 150 kilometrů od USA je ruským spojencem z dob studené války. Putinovo prohlášení posiluje spekulace, že jde o ruskou reakci na plány Washingtonu vybudovat ve střední Evropě americký protiraketový štít, jehož radarová část by měla stát v Česku a silo s raketami v Polsku.

„Měli bychom obnovit svoji pozici na Kubě a v dalších zemích,“ uvedl Putin v souvislosti se zprávou ruské delegace o nedávné návštěvě na Kubě, kde se jednalo o rozvoji spolupráce. Vedoucí delegace vicepremiér Igor Sečin uvedl, že na Kubě byly dohodnuty priority dvoustranné spolupráce, a těmi jsou energie, těžba, vývoz zemědělských produktů, zdravotní péče a komunikace. Ze zprávy ale přímo nevyplývá, že by se jednalo i o spolupráci ve vojenské oblasti.

„Není tajemstvím, že si Západ buduje kolem Ruska nárazníkovou zónu a zapojuje do toho země střední Evropy, Kavkazu, pobaltské státy a Ukrajinu,“ řekl podle agentury RIA Novosti šéf moskevské Akademie geopolitických problémů Leonid Ivašov. „V reakci na to můžeme rozšířit svoji vojenskou přítomnost v zahraničí, a to i na Kubě,“ řekl.