Zabiják ETA se na svobodě možná dlouho neohřeje

Madrid - Dva dny na svobodě si pobyl zabiják španělské organizace ETA a už po něm znovu šmátrá ruka zákona. José Ignacio de Juana Chaos zřejmě porušil zákon, který zakazuje schvalování terorismu. Chaos byl v sobotu po více než 20 letech předčasně propuštěn na svobodu. V osmdesátých letech patřil k nejnebezpečnějším teroristům ETA.

V sobotu v San Sebastiánu skupina přívrženců separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) slavila Chaosovo propuštění a četlo se z dopisu, který údajně napsal de Juana Chaos a který vychvaloval někdejší vůdce ETA. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda autorem dopisu byl skutečně de Juana Chaos a jestli je v něm opravdu schvalován terorismus.

José de Juana Chaos byl před 21 lety odsouzen za 25 vražd ke 3000 letům žaláře, ale maximální délka vězení podle tehdejších zákonů byla 30 let. Původně měl jít na svobodu již v roce 2004, ale kvůli nebezpečnému chování musel v cele pobýt déle. Jeho sobotní propuštění vyvolalo pobouření skupin, které podporují pozůstalé jeho obětí.

ETA bojuje od roku 1968 za vlastní stát Basků na severu Španělska a v jihozápadní Francii. Za tu dobu připravila o život více než 800 lidí. Hnutí je na seznamu zakázaných teroristických organizací nejen ve Španělsku, ale i v EU a v USA.