Rwanda obvinila špičky francouzské vlády z genocidy

Kigali - Rwandská vláda oficiálně obvinila někdejší nejvyšší francouzské politiky z podílu na genocidě. Otázka viny Francouzů na vyvraždění 800 tisíc rwandských Tutsiů a umírněných Hutuů je tak znovu otevřena. Rwandská vyšetřovací komise po dvouletém zkoumání vydala zprávu, ve které nepochybuje o vině bývalých politiků a chce, aby byli souzeni.

Paříž údajně v roce 1994 pomáhala pachatele genocidy vyzbrojit, chránila hutuské extremisty, kteří vyvražďování řídili, a francouzští vojáci mírových sborů OSN prý i sami zabíjeli a znásilňovali. Francie jakoukoli souvislost s genocidou dosud rázně odmítala. Ministr zahraničí Bernard Kouchner ovšem letos připustil, že před 14 lety mohlo dojít k politickým chybám. Ke rwandské zprávě se Paříž vyjádří, až ji bude mít k dispozici.

„Zpráva dokládá roli, kterou Francie sehrála během genocidy, dokládá, jak Francie po genocidě chránila její pachatele, a jak dělala vše proto, aby nebyli zadrženi a nedostali se před soud,“ říká rwandský ministr spravedlnosti Tharcisse Karugarama.

Na seznamu viníků je 33 zvučných jmen. Jedná se o špičky pařížské vlády a ozbrojených sil z poloviny 90. let. Mezi nimi je například už zemřelý prezident Francois Mitterand, bývalí premiéři Dominique de Villepin a Edouard Baladur nebo tehdejší ministr zahraničí Alain Juppé. Pětisestránkový dokument vychází z očitých svědectví těch, kdo přežili, z výpovědí novinářů a historiků.

Letos na začátku července prezident Rwandy Paul Kagame pohrozil, že nechá obžalovat francouzské občany z podílu na genocidě, pokud evropské tribunály nezruší zatykače na rwandské představitele obviňované rovněž z genocidy. V roce 2006 Rwanda přerušila diplomatické styky s Francií v reakci na snahy francouzského soudce pohnat před mezinárodní tribunál prezidenta Kagameho a jeho spolupracovníky kvůli údajnému podílu na atentátu na někdejší hlavu státu Juvénala Habyarimanu v dubnu 1994.

Právě zřícení letadla s Habyarimanou, který patřil k většinovému hutuskému obyvatelstvu, spustilo před 14 lety vraždění. Rwandská genocida, která trvala od dubna do července 1994, si vyžádala až milion obětí z řad Tutsiů a umírněných Hutuů.

  • Tharcisse Karugarama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/349/34895.jpg
  • Rwandští uprchlíci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/349/34899.jpg