Velmoci chystají nové sankce proti Íránu

New York/Londýn - Teherán přes nátlak odmítá zastavit svůj jaderný program a velmoci se kvůli tomu dohodly na nových sankcích proti této zemi. Americké a britské velvyslanectví dnes shodně ohlásily, že sankce promýšlejí, avšak Rusko a Čína takový postup příliš nepodporují. Ruská mise při OSN pouze vyzvala k dalšímu dialogu.

„Skupina P5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti OSN, tedy USA, Francie, Británie, Rusko a Čína, plus Německo) projednávají příští kroky v Radě bezpečnosti OSN a začínají zvažovat možnou podobu další sankční rezoluce,“ řekl mluvčí úřadu Gonzalo Gallegos po telefonické konferenci velmocí o íránském jaderném programu.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin řekl, že Moskva není pro nějaké ultimátum a stále věří v možný dialog s Teheránem, který sice v úterý odpověděl mocnostem vyhýbavě, ale přitom slíbil jasnou odpověď někdy v budoucnu. Na briefingu sdělil, že země P5+1 budou o íránském jaderném programu rokovat na ministerské úrovni v září. K obsahu dnešního jednání se přímo nevyjádřil.

Britské ministerstvo zahraničí stejně jako americké hovoří o dohodě velmocí hledat nové sankce proti Teheránu, ale s tím, že současně budou podle Londýna pokračovat neformální kontakty mezi vyjednávači Evropské unie a Íránu. Ke čtvrtému balíčku sankcí sáhly velmoci poté, co Írán v úterý písemně odmítnul svůj jaderný program zmrazit.

Západ se už několik let snaží přimět Teherán, aby ustoupil od obohacování uranu, kterým Íránci podle USA a dalších zemí chtějí získat jadernou zbraň. To ale Írán vytrvale popírá a tvrdí, že usiluje jen o jadernou energetiku. Washington několikrát pohrozil možným vojenským zásahem, Teherán vždy pohrozil odvetnými kroky a údery.

Podle komentářů bude nyní těžké prosazovat v RB OSN další sankční rezoluci, kterou prosazují hlavně Německo a západní členové rady, tedy USA, Británie a Francie. Naopak Rusko a Čína prý soudí, že sankce, jak dosavadní rezoluce ukázaly, nic neřeší a že je nutné dále vyjednávat s cílem lépe kontrolovat íránský jaderný program.

Teherán v úterý v odmítavé reakci na novou nabídku velmocí rovněž potvrdil, že ve čtvrtek do země přijede inspektor Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Olli Heinonen. Podle íránské státní agentury ISNA stráví Heinonen v Íránu tři dny, kdy bude monitorovat jaderný program. Zástupci MAAE přesný program Heinonenovy cesty zatím nesdělili.