Ústup gruzínské armády z Cchinvali je prý pouze taktický

Tbilisi - Ruské válečné lodě dorazily ke gruzínskému pobřeží Černého moře, kde mají podle agentury Interfax blokovat přísun zbraní a vojenského materiálu do Gruzie přes Černé moře. Skupinu lodí tvoří raketový křižník Moskva, torpédoborec a další podpůrná plavidla. Kromě vojenských plavidel vyslala Moskva také posily přímo do Jižní Osetie. Mluvčí gruzínského ministerstva vnitra dnes ohlásil stažení gruzínských jednotek z Jižní Osetie. Člen gruzínské vlády však vzápětí prohlásil, že jde pouze o stažení z jihoosetského správního střediska Cchinvali a že gruzínští vojáci v samotném separatistickém regionu zůstávají.

„Byly staženy (gruzínské jednotky), úplně,“ citovala agentura Reuters mluvčího ministerstva vnitra v Tbilisi Šotu Utiašviliho. Ministr pro problematiku gruzínského sloučení Temur Jakobašvili ale oznámil, že gruzínské oddíly opustily pouze Cchinvali, změnily své pozice a v Jižní Osetii setrvávají. Podle Utiašviliho má tento manévr pomoci vytvořit humanitární koridor pro evakuaci zraněných z Cchinvali.

Agentura Reuters nicméně informovala o tom, že z Jižní Osetie dnes odjela velká kolona gruzínských vojenských vozidel s těžkým dělostřelectvem. Konvoj byl spatřen na jihoosetských hranicích v obci Ergneti, kterou dnes navštívil gruzínský prezident Michail Saakašvili. Ten v sobotu opakovaně obvinil Rusko z agrese a z pokusu o likvidaci gruzínské demokracie.

Agentura Interfax dnes citovala ruského příslušníka mezinárodního mírového kontingentu v Jižní Osetii, podle něhož se gruzínské oddíly v oblasti stále nacházejí. „Monitorujeme přítomnost gruzínských sil, dělostřelectva a obrněných vozidel; Gruzie nestáhla své síly z Jižní Osetie,“ telefonoval agentuře z Cchinvali Vladimir Ivanov.

Podle zpravodajky ČRo Lenky Kabrhelové jsou zprávy z aktuální situace stále poměrně nepřehledné. „Mluvčí gruzínské vlády tvrdí, že ze strany gruzínské armády jde o zcela taktický ústup, že gruzínští generálové chtějí chránit vojáky, kteří jsou ve zcela rozbitém Cchinvali pod palbou ruských jednotek a nemají možnost se schovat,“ říká Kabrhelová a dodává, že o nějaký dramatický ústup se podle všeho nejedná.

Značná část Cchinvali je údajně zničena, ve městě podle různých zdrojů zahynuly desítky, stovky či tisíce lidí a nastala kritická situace kvůli nedostatku potravin, vody i výpadkům v dodávkách energie.