Gruzie podle Interfaxu zastavila vojenské akce, Rusko zaútočilo na letiště v Tbilisi

Tbilisi - Gruzie oznámila ruskému velvyslanectví v Tbilisi, že od dnešního dne zastavuje své vojenské akce. Podle ruské agentury Interfax gruzínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že "všechny gruzínské ozbrojené síly se stáhly z oblasti konfliktu". Interfax však zároveň citoval zdroje ruského ministerstva zahraničí, podle nichž sice ruská strana dostala nótu o zastavení boje, ale "přestřelky pokračují a gruzínské jednotky se z oblasti konfliktu plně nestáhly". Agentura Reuters s odvoláním na očité svědky a na gruzínské ministerstvo vnitra oznámila, že terčem ruského leteckého útoku se stalo vojenské i mezinárodní letiště v Tbilisi. Bomba dopadla zhruba 200 metrů od letištní dráhy, rozsah škod zatím není jasný.

„Gruzie dala najevo, že je připravena ihned zahájit jednání s Ruskou federací o příměří a o skončení nepřátelských akcí,“ tvrdí prohlášení. Ministerstvo zahraničí na rozkaz gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho oznámilo, že „Gruzínské ozbrojené síly zastavily palbu v oblasti (správního střediska Jižní Osetie) Cchinvali“.

Stažení bylo oznámeno poté, co dnes Rusko znásobilo nálety a poprvé v konfliktu bombardovalo širší oblast hlavního gruzínského města Tbilisi, když pod silnou palbou vytlačilo gruzínské vojáky z jihoosetské metropole Cchinvali. Nyní se spekuluje, že gruzínské jednotky se přemísťují ke gruzínskému městu Gori, aby ho chránily před možným ruským útokem. Podle západních agentur gruzínské síly jednoduše podlehly obrovské převaze ruské palebné síly.

Podle Moskvy Gruzie bojuje dál

Rusko Gruzii po jejím prohlášení o stažení vojenských sil z Jižní Osetie jasně vzkázalo, že pokud z oblasti nestáhne všechny své vojáky, nemohou začít jednání o příměří. Podle ruských médií prezident Dmitrij Medveděv prohlásil v telefonátu se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym, že Gruzie se musí z Jižní Osetie bezpodmínečně stáhnout, a že by měla ihned podepsat oficiální slib, že Jižní Osetii nenapadne. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v telefonickém rozhovoru se svou gruzínskou kolegyní Ekou Tkešelaviliovou rovněž zdůraznil, že v Jižní Osetii jsou dosud gruzínští vojáci, kteří se „musí z oblasti konfliktu naprosto nezbytně stáhnout, aby se situace vrátila ke stavu, jaký vyplývá z předcházejících dohod“.

Gruzínský prezident Michail Sakašvili dnes v rozhovoru s německým listem Rhein-Zeitung řekl, že Rusko chce obsadit celou Gruzii, aby zajistilo kontrolu ropovodů ze střední Asie a zbavilo oblast demokracií. Saakašvili dodal, že mluvil s americkým prezidentem Georgem Bushem, který mu prý vyjádřil „plnou podporu“. „Chápe, že nejde ve skutečnosti o Gruzii, ale v jistém smyslu je to také agrese proti Americe,“ uvedl gruzínský prezident.

Ruská vojenská plavidla manévrují v Černém moři

Agentura Reuters s odvoláním na mluvčího ruského námořnictva Igora Dygala oznámila, že ruské vojenské lodě, které odpoledne byly u gruzínských vod, později zamířily do Novorossijska, ruského černomořského přístavu. Vlajková loď Moskva a další plavidla podle něj už vplula do ruského přístavu. Ukrajina, která v nynějším rusko-gruzínském konfliktu vystupuje na straně Tbilisi, pohrozila, že ruským lodím zkomplikuje návrat na mateřskou základnu v ukrajinském přístavu Sevastopol na Krymu, kterou má ruská černomořská flotila pronajatou do roku 2017.

Podle agentury Interfax měla plavidla příkaz zabránit u gruzínského pobřeží dodávkám zbraní a vojenského materiálu do Gruzie přes Černé moře. Představitel gruzínské bezpečnostní rady ale podle agentury Reuters upozornil, že Rusko znemožňuje, aby v Poti byly odbavovány lodě s náklady pšenice či ropy. Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin reagoval, že Rusko nemá v úmyslu bránit ropným tankerům vyplout z Poti, trvá ale na možnosti kontrolovat plavidla, která do přístavu připlouvají i která jej opouštějí. „Nevím nic o jakémkoliv plánu blokovat lodě,“ dodal Karasin. Přístav Poti je významným bodem na trase umožňující přepravu středoasijské a kavkazské ropy na Západ.

Mrtví jsou už i na straně novinářů

Podle moskevského rozhlasu byli při konfliktu zabiti dva gruzínští novináři a dva byli zraněni. Grigol Čichhladze pracoval pro ruské vydání týdeníku Newsweek a Alexandr Klimčuk byl fotografem ruské agentury ITAR-TASS. Oba se dostali do Jižní Osetie s gruzínskou armádou a podle vyjádření dalšího korespondenta Newsweeku Orkhana Džemala je zabili jihoosetští dobrovolníci: „Buď se opozdili za gruzínskými jednotkami, nebo se ztratili, ale narazili na jihoosetské kontrolní stanoviště. Snažili se dobrovolníkům utéci, ale ti na jejich auto začali střílet.“

Další dva novináři v tomto voze, z toho jeden Američan, byli zraněni a přijati do nemocnice v jihoosetském správním středisku Cchinvali, řekl Džemal. Podle něj bylo od pátečního zahájení konfliktu zraněno celkem sedm žurnalistů.