Čínské kněze jmenuje komunistická vláda, ti neoficiální ale často končí ve vězení

Peking - Oficiální kostely v Číně jsou zaregistrovány místními úřady a kněze jmenuje komunistická vláda. V zemi ale podle domácích kazatelů svoboda náboženství neexistuje a neoficiální kněží často končí ve vězení. Přes kontroverze počet křesťanů v Číně roste. Podle odhadů mají oficiální církve asi deset milionů členů. K neoficiálním kostelům se hlásí dokonce přes padesát miliónů lidí. Neděli začal bohoslužbou v pekingském protestantském kostele i americký prezident George Bush.

„Lauře a mně se právě dostalo potěšení a cti zúčastnit se bohoslužby v Pekingu. Je to důkaz toho, že bůh je univerzální a že bůh je láska. Žádná země, žádný muž ani žena by se neměli bát lásky k náboženství,“ řekl prezident po bohoslužbě. Místní kazatel neoficiálního kostela Jü Ťie ale jeho nadšení nesdílel. Svoboda náboženství podle něj v zemi neexistuje.

„Prezident tím podporuje komunistické kostely. Měl navštívit domácí kostel a poznat, jak v Číně skutečně vypadá svoboda náboženství. Vyzývám také k propuštění všech domácích kněží, kteří jsou ve vězení za to, že za náboženské svobody bojovali,“ reagoval na Bushovu návštěvu Jü Ťie.

První oficiální protestantský kostel vznikl v Číně teprve v roce 1949. V Pekingu byly těsně před olympiádou dokončeny další dva. „Vláda nás uznává jako pozitivní sílu v budování komunistické společnosti,“ řekl čínský kněz Wu Wej-čching. „Nikdo se mě na nic neptal, nikdo se mi nedíval do poznámek, nikdo mi neříkal, co mohu a nemohu říkat,“ tvrdí i hostující kazatel z amerického Texasu Mark Bailey. Podle neoficiálních kazatelů jsou ale kněží v těchto kostelech často tajní policisté, kteří věřící sledují.