Tibetský dalajlama je ve Francii, Sarkozyho neuvidí

Paříž - Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes zahájil dvanáctidenní návštěvu Francie. Mluvit bude například na půdě parlamentu a povede několik buddhistických modliteb. Dalajlama má už 4 měsíce čestné francouzské občanství. S francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym se nesetká, o schůzku totiž s ohledem na olympijské hry v Pekingu a napjaté čínsko-francouzské vztahy ani nepožádal.

Pět měsíců po nepokojích v Tibetu a tři dny po slavnostním zahájení olympijských her v Číně začal tibetský duchovní vůdce dalajlama cestu po Francii. Jeho cesta má především náboženský rozměr. Dalajlamu přijali diskrétně členové jeho náboženské komunity na pařížském letišti a poté třiasedmdesátiletý činitel odjel na neznámé místo.

Ve středu vystoupí nositel Nobelovy ceny za mír v senátu. Tibetský duchovní vůdce navštíví také další buddhistická střediska v pařížské oblasti, v Normandii a v Bretani. Během slavnostního otevření buddhistického chrámu v městě Roqueronde se dalajlama setká s manželkou francouzského prezidenta Carlou Sarkozy-Bruniovou. O den později zemi opustí.

Proč se dalajlama nesetká se Sarkozym

Francouzský buddhistický duchovní a dalajlamův tlumočník do francouzštiny Matthieu Ricard odklad setkání obhajoval s tím, že by během olympijských her bylo považováno jako provokace a přivodilo by to „tvrdší postoj čínské vlády“. Poukázal nicméně na propastný rozdíl mezi údajným „terorem“ odehrávajícím se nadále v Tibetu a nádherou, s níž se konají hry v Pekingu.

V neděli podepsal francouzský energetický gigant EdF s čínským státním producentem jaderné energie China Guangdong Nuclear Power kontrakt o spolupráci při budování dvou nových jaderných reaktorů v provincii Kuang-tung. Sarkozy smlouvu označil za důkaz upevnění postavení Francie jako prioritního partnera v jaderné oblasti.

Dalajlama navštívil Francii od roku 1982 desetkrát. V roce 1993 jej přijal tehdejší francouzský prezident François Mitterand. Ve Francii se hlásí k buddhismu 770 tisíc lidí, z nichž tři čtvrtiny mají asijské kořeny.