Izrael nabízí Palestině území západního břehu Jordánu

Jeruzalém/Gaza - Izrael se chce v rámci mírového procesu vzdát většiny území západního břehu Jordánu a předat území Palestincům, i když zde žije také 260 tisíc židovských osadníků. Detailní podmínky budoucí mírové dohody dnes předal izraelský premiér Ehud Olmert palestinskému předákovi Mahmúdu Abbásovi. S informací přišel izraelský deník Haarec. Oficiálně ale informaci zatím Izrael ani Palestina nepotvrdily.

Nová dohoda by měla Palestincům zajistit volný pohyb mezi pásmem Gazy a územím západního břehu Jordánu. Tato území totiž považuje Palestina za vlastní, i když je v roce 1967 během války zabral Izrael, a trvá na jeho úplném navrácení. Po stvrzení dohody by mohl v obou regionech vzniknout palestinský stát.

Palestina žádá

  • celé území pásma Gazy
  • celé území západního břehu Jordánu

Izrael nabízí

  • 93 % území západního břehu Jordánu
  • za zbylých 7 % Předjordánska 5,5 % území v poušti Negev
  • 1,5 % území, které spojuje Gazu a Předjordánsko

Olmert dnes v návrhu dohody údajně Palestincům nabídl 93 procent území Předjordánska. Zbylých 7 procent si chce Izrael ponechat, protože právě na tomto území blízko Jeruzaléma se nacházejí velké vesnice s židovskými osadníky. Z většiny území západního břehu ale ostatní své obyvatele Izrael vystěhuje. Jako kompenzaci nabídl Izrael Palestině za oněch 7 procent Předjordánska území přiléhající k pásmu Gazy blízko pouště Negev.  

Informaci deníku Haarec odmítl Olmertův mluvčí potvrdit. Palestinský vyjednavač Saíb Irikát zase vzkázal, že informace listu jsou nepodložené: „Jsou to polopravdy, které Izraelci vypouštějí jako pokusné balonky, aby na palestinskou samosprávu svrhli odpovědnost za případný neúspěch mírových jednání. S nikým neobchodujeme, žádáme, aby se Izraelci stáhli ze všech území, která obsadili v roce 1967.“

V roce 1967 po Šestidenní válce, ve které Izrael zvítězil nad koalicí Egypta, Sýrie a Jordánska, získal židovský stát mimo jiné i území západního břehu Jordánu a pásmo Gazy, které si nárokují Palestinci.